Kutya ül az asztalnál és eszik

Te tudtad? Csak ezeket a dióféléket ehetik a kutyák

A diófélék tökéletes nassolnivalók a magas rost, fehérje és egészséges zsírtartalmuk miatt – az emberek számára! A kutyák esetében azonban oda kell figyelnünk, hogy mely diófélét engedhetjük nekik fogyasztani és melyek tiltólistásak. Ehhez nyújtunk most segítséget.


Ehetnek a kutyák dióféléket?

white and grey Siberian husky eating pancakePhoto by Paul Trienekens on Unsplash

A kutyák számára valójában minden dióféle fogyasztása kockázatos lehet. Ennek pedig a fent említett zsírtartalom az oka. A VCA Animal Hospitals arra figyelmeztet, hogy a kutyák elhízása komolyabb egészségügyi szövődményeket, például vesebetegséget és mozgásproblémákat okozhat. Ezen kívül a diófélék a kutyák fulladását is okozhatják. Van azonban néhány dióféle, melyeket kis mennyiségben, fűszerezetlen állapotában adhatunk kedvenceinknek. De pontosan tudunk kell melyek ezek, ugyanis a kutyák számára mérgező diófélék is léteznek.

Milyen dióféléket ehetnek a kutyák?

1. Kesudió

Kesudiót kis mennyiségben nyugodtan fogyaszthatnak a kutyák. Figyelem, ez csak a sótlan és fűszerezetlen kesudióra vonatkozik! Azonban arra is ügyeljünk, hogy ezt ne nyers, hanem pörkölt formájában adjuk kedvencünknek.

2. Gesztenye

Az ASPCA szerint a gesztenye nem mérgező a kutyák számára, azonban a túl gyorsan evő, mohó kutyusok számára életveszélyes lehet, ugyanis hajlamosak egészben lenyelni. A gesztenye egészben lenyelve pedig fulladást okozhat a kutyusoknak. Ha nagyon szeretnénk adni nekik, akkor mindenképp pörköljük meg előtte.

3. Mogyoró

A sima, sótlan földimogyorót a Pumpkin Pet Insurance szerint a kutyák biztonságosan fogyaszthatják. Valójában a földimogyoró ugyan olyan hüvelyes, mint a borsó és a lencse. Azonban etetés előtt győződj meg arról, hogy a földimogyorót sótlan, héj nélküli formájában adod a kutyusodnak.

4. Pisztácia

A pisztácia már sokkal megosztóbb, mint a többi dióféle. A kutyákra ugyanis nem mérgező, így nem kell megijednünk, ha kedvencünk eszik belőle egy pár szemet. Figyeljünk azonban a gyomorpanaszok vagy emésztési problémák jeleire. Ne hagyd, hogy kutyusod megegye a pisztácia héját, ugyanis az extra fulladásveszélyt jelent.

black puppy looking at cupcakesPhoto by charlesdeluvio on Unsplash

Milyen dióféléket NEM ehetnek a kutyák?

1. Mandula

A mandula is az igen megosztó kategóriába tartozik. Hivatalosan nem mérgező a kutyákra, de magas a zsírtartalma, ezért jobb, ha kerüljük. Azonban ne ijedjünk meg, ha a kutyánk felkap egy mandulát a földről. Egy szem még nem a világ vége.

2. Brazil dió

A rendkívül magas zsírtartalma miatt nem ajánlott brazil dióval etetni a kutyánkat. A brazil dió a kisebb fajtákra is nagyobb veszélyt jelent, mivel megakadhat az emésztőrendszerükben.

3. Mogyoró

A mandulához hasonlóan a mogyoró is alakja miatt magas fulladásveszélyt jelent a kutyákra nézve. Bár nem kell sürgősen az állatorvoshoz rohanni, ha a kutyád elkap egy mogyorót, semmiképp ne váljon szokásoddá, hogy mogyoróval eteted.

4. Makadámdió

Ez a dió valóban mérgező a kutyák számára, és nem csak fulladásveszélyt jelent rájuk nézve. Remegéshez, gyengeséghez, bénuláshoz és ízületi gyulladáshoz vezethet. Ha a kutyád véletlenül lenyel egy-két makadámiadiót, akkor fordulj a legközelebbi állatorvoshoz.

5. Dió

Kétféle dió létezik - angol dió és fekete dió. Az angol dió az, melyiket a háztartásokban is használjuk sütéshez, főzéshez. Ez a fajta dió bár nem mérgező a kutyák számára, alakja miatt könnyen fulladást okozhat. Ezen kívül pedig rokonságban áll a fekete dióval, ami már mérgezést okoz a kutyáknak és nehéz megkülönböztetni a kétfajtát. Ezért inkább ne adj diót kutyádnak.

Nyitókép: Shutterstock