Burj Al Babas, Törökország

Több mint 500 elhagyatott Disney-kastély áll ebben a szellemvárosban

Ha a Walt Disney World a legboldogabb hely a Földön, akkor a Burj Al Babas talán a legborzongatóbb. A Fekete-tenger mellett fekvő város tele van félig befejezett, teljesen elhagyatott minikastélyokkal − pontosan 587 darabbal. Mint a legtöbb szellemvárosban, itt sem ez volt az eredeti terv.


Eredetileg Burj Al Babas-t egy fényűző, impozáns városfejlesztésnek gondolták, amely a királyi élet látszatát nyújtja mindazoknak, akik hajlandóak 370 000 és 500 000 dollár (136 és 184 millió forint) közötti összeget kiadni a saját kis palotájukért. De akkor hogyan lett belőle lakatlan Hamupipőke kastélyok hátborzongató sokasága?

​Ki építette a Burj Al Babast?

A Burj Al Babas-t a Sarot Properties Group luxusfejlesztő cég építette, amely már korábban is sikeresen tervezett és épített két termálvizes szállodát a környéken. Ez a város volt a következő lépésük: a Fekete-tengerre néző, európai ihletésű kastélyok gyűjteménye gazdag arabok számára. Akit nem érdekelt Dél-Franciaország vagy Spanyolország északkeleti csücske, az a buja török erdőre néző, gótikus stílusú tetőteraszokon élvezhette a mediterrán éghajlatot. Arról nem is beszélve, hogy a kis királyság helyének volt egy további vonzereje is. A római kori Mudurnu fürdővárosban található, minden egyes villa padlófűtéssel és minden szinten jakuzzival büszkélkedhetne. A Burj Al Babas víziója még jelenlegi állapotában is nyilvánvaló: európai luxus a Közel-Keleten.

​Miért elhagyatott a Disney kastélyfalu?

Az építkezés 2014-ben kezdődött, és várhatóan négy évig tartott volna, azonban ugyanezen időn belül a fejlesztők csődöt jelentettek. Ahogy a város építése elkezdődött, a helyiek felháborodtak mind az otthonok esztétikáján, mind a fejlesztők üzleti gyakorlatán. A helyi hírek szerint sokakat frusztrált, hogy a kastélyok nem hasonlítanak semmihez a környéken, különösen a történelmi oszmán stílusú kúriákhoz. A fejlesztők ellen indított perben azt is állították, hogy a cég fákat pusztított el és károsította a környezetet. A török gazdaság aztán a projekt megkezdése utáni években nehézségekbe ütközött, és a fejlesztők hamarosan 27 millió dolláros adósságot halmoztak fel. A rossz döntések és a rossz időzítés kombinációja miatt az építkezést leállították.

​Vajon elkészül valaha a Burj Al Babas?

Amikor a befektetők és a vásárlók 2019-ben kivonták a pénzüket a 200 millió dolláros projektből, a Sarot Group a The New York Times beszámolója szerint még mindig biztos volt abban, hogy ez csak egy bukkanó, és a projekt be fog fejeződni. Persze a világjárvány hamarosan megváltoztatta az életet, és a projekt félbemaradt. Bár nem kizárt, hogy a projekt valaha folytatódhat, ez jelenleg elég valószínűtlennek tűnik.

​Lehet-e élni a Burj Al Babasban?

A kastélyokkal tarkított völgy egyelőre üres. Mivel sok villát kezdtek építeni egyszerre, de egyet sem fejeztek be, a városka továbbra is lakhatatlan. A szürke tetős környék messziről úgy néz ki, mintha egy Disney-filmből − talán a Szépség és a Szörnyetegből − lépett volna elő, de ha jobban megnézzük, Burj Al Babas hátborzongató posztapokaliptikus hangulatot áraszt a félig kész kastélyok soraival, a foltos tereprendezéssel és az élet nulla jelével. Az üres falu olyan, mint egy háború által feldúlt, csillogó város.

​Meglátogathatod a Burj Al Babas-t?

Bár a városban nem élhetsz, joggal merülhet fel a kérdés, hogy meglátogathatod-e. Bár a hivatalos válasz az, hogy nem − nem találsz jegypénztárat vagy vattacukrot −, ez nem akadályozta meg a turistákat abban, hogy a félig befejezett ambíciók tornyos temetőjében kanyarogjanak.

Odajutni és bejutni nem a legkönnyebb feladat

− mondta Ilke Opperman, egy utazási vlogger egy videóban, amelyben meglátogatta a fejlesztést.

Elmagyarázza, hogy néhány korábbi felfedező a közeli erdőn keresztül osont be a környékre, bár ez a lehetőség a tél közepén a méteres hó miatt nem volt kivitelezhető számára.

Szerencsére egy szolgálatban lévő őr beengedte őket, bár a jövőbeni utazók ne számítsanak arra, hogy ez normális.

Mindenhol építőanyagok vannak, nem véletlenül nem engedik be az embereket. Ha itt járnánk, vigyázzunk, hova lépünk, mert ez egy építkezés, nyitott vezetékekkel

− mondja Opperman a videóban.

Forrás: Architectural Digest

Nyitókép: Shutterstock