Sárga pulcsiban szőke nő szalámis pizzát eszik

Létrehoznak egy új rostot, amely egészségesebbé teszi az ételeket

Már számtalan helyről hallhattuk, hogy a rostok mennyire egészségesek és milyen pozitív hatásai vannak szervezetünkre, ha az étrendünkbe beiktatjuk őket. Úgy tűnik, hogy hamarosan a rostok beiktatása még egyszerűbbé válhat, hála a tudósoknak.


Nemrég ugyanis az ausztráliai RMIT Egyetem tudósai kifejlesztettek egy olyan módosított keményítőterméket, amelyet anélkül lehet hozzáadni az ételekhez, hogy befolyásolná azok ízét, színét vagy állagát.

A neve FiberX, és olyan őshonos keményítőkből állították elő, mint a búza, a kukorica és a manióka. A valódi rostokhoz hasonlóan ellenáll az emésztésnek az emberi bélben, lehetővé téve a vastagbélben lévő mikroorganizmusok számára, hogy potenciálisan javítsák az emésztési folyamatot.

De ez még semmi! Ugyanis a FiberX mögött álló csapat szerint a rostban szegény ételekhez, mint például a süteményekhez és pizzákhoz is hozzáadható, hogy egészségesebbé tegye őket, valamint olyan ételekhez, amelyek alacsony kalóriatartalmúak vagy alacsony a glikémiás indexük. Ráadásul gluténmentesen is elkészíthető.

„Mostantól extra rostot adhatunk az olyan élelmiszerekhez, mint a fehér kenyér és más alapanyagok, anélkül, hogy megváltoztatnánk az ízét vagy az állagát, ami eddig az egyik fő probléma volt sok kereskedelmi forgalomban kapható rostkiegészítővel”

mondta Asgar Farahnaky élelmiszertechnológus, az RMIT University docense.

Az ízlelési tesztek alapján a kutatók azt mondják, hogy a FiberX-szel akár 20 százalékkal több rostot is hozzá tudtak adni az ételekhez, mielőtt bármilyen különbséget észleltek volna az ízben és a textúrában. Ez jelentős mennyiség.

Nyitókép: Shutterstock