Egy nő egy kifogyott nadrágban

Az egészséges testkép segíti, vagy inkább hátráltatja a fogyást?​

A fogyás nem könnyű , hiszen számos érzelmi nehézség is hátráltathatja. Egy tanulmány kutatói azt vizsgálták, hogy milyen hatásai lehetnek az egészséges testképnek a haladás szempontjából, hiszen általa az emberek könnyen elengedhetik a diétájukat, viszont céltudatosabbak is lehetnek tőle.


A tanulmány alapfelvetése az volt, hogy a túlsúlyos emberek önképe és a saját testük felé érzett gyűlölete jelentősen hozzájárul a plusz kilók felrakódásához. Tudni illik sokan, akik erőteljesen próbálnak változtatni az alakjukon, hajlamosak az érzelmi evésre, vagyis többször étkeznek a negatív érzelmeik orvoslásáért. Tehát ha az emberek elfogadják a kinézetüket és az esetleges hibáikat, akkor lehet, hogy könnyebb dolguk van diétázás során.

Ennek bizonyításához a szakemberek 239 túlsúlyos nőt kértek fel résztvevőnek. Az alanyokat egy 1 éves edzés- és diétaprogramra invitálták. Míg az emberek egyik része a megszokott fogyókúrás rutint követte, addig a másik csoport időbeosztása kiegészült egy extra foglalkozással, mely a testkép érzelmi vonatkozásaival foglalkozott.

Ezen megtanulták elfogadni saját alkatukat és adottságaikat, így jobban ki voltak békülve azzal, amit a tükörben láttak. Érdekes módon ez a gondolkodásmód ahhoz vezetett, hogy háromszor többet fogytak, mint a kontrollcsoport tagjai a vizsgálatok ideje alatt.

Egy n\u0151 \u00e9bred\u00e9s ut\u00e1n azonnal a m\u00e9rlegre \u00e1ll

Fotó: Unsplash/alan KO

Ez valószínűleg — a PsyBlog cikkében leírtak alapján — az érzelmi indíttatású túlevések elhagyása miatt volt, másfelől a kutatók azt is érdemesnek tartották megemlíteni, hogy a jobb testképpel rendelkezők valahogy automatikusan is az egészségesebb étkezés felé hajlanak.

A tanulmány egyik szerzője, Dr. Pedro Teixeira így nyilatkozott a kapott eredmények jelentőségéről:

„Eredményeink szoros összefüggést mutattak a testkép javulása — különösen a mások véleménye miatti szorongás csökkentése — és az étkezési szokások pozitív változása között. Ebből kiindulva úgy gondoljuk, hogy a testhez való egészségesebb viszonyulás megtanulása fontos szempont a fogyás fenntartásában, és minden testsúlykontrollprogramban foglalkozni kell vele."

Az idei év egyik legnépszerűbb fogyókúratrendje a ketogén diéta, melyről sokan nem tudják, hogy egyébként nagyon ártalmas is lehet. Kapcsolódó cikkünket ittlehet elolvasni.

Nyitókép: Shutterstock