Csillagos, fekete égbolt

Ha tetszett a sarki fény, akkor ezt is imádni fogod

A vasárnapi égi jelenség után újabb csodálatos dolgot láthatunk.

Csütörtök délelőtt lesz az év egyetlen bolygófedése, melynek során a fogyó Hold vékony sarlója eltakarja majd a Vénuszt, írja a Roadster.

Az égi jelenséget leginkább csillagászati távcsővel lehet majd jól látni, így érdemes valamelyik csillagvizsgálóból megnézni azt.

Az alkalomra különleges nappali programmal készülő Svábhegyi Csillagvizsgáló ismertetése alapján a lap azt írja, hogy a 15 százalékos vékony holdsarló a délnyugati égbolton lesz látható, mely a fedés kezdetekor 33 fok magasan jár majd a látóhatár fölött.

A távcsőben a nappali égen is fényesen világító Vénusz egy látómezőben lesz a holdsarlóval, percenként közelítve majd hozzá.

Az Esthajnalcsillag és a Hold méret- és fényességkülönbsége hatalmasnak fog tűnni, míg a Vénusz nagyon kicsi lesz a Holdhoz képest, mivel a holdsarló jelenleg nyolcvannyolcszor nagyobbnak látszódik a Vénusznál.

A Vénusz felületi fényessége azonban huszonötszörösen meghaladja a holdsarlóét, így az apró félvénusz fényesen világít majd a holdsarló mellett. Utóbbi déli részén a Schickard 212 kilométeres átmérőjű óriáskráterét is láthatjuk majd, amely az egyik legnagyobb becsapódási kráter a Hold felszínén. Nem sokkal fölötte lép majd be a Vénusz.

Ha Budapestről nézzük majd, 11:10-kor fognak összetalálkozni, majd a Vénusz villámgyorsan, alig egy perc alatt eltűnik majd a holdperem széle mögött.

A Vénusz kilépésére, mely a holdsarló megvilágítatlan, árnyékos oldalán fog bekövetkezni, több mint egy órát kell majd várni. Először a bolygó déli része tűnik majd fel a fény-árnyék határ mentén, 33 másodperc múlva pedig a bolygó külső, íves pereme is „kiszabadul” a holdperem takarásából.

A Svábhegyi Csillagvizsgálóba ellátogatók a különleges égi jelenséget a hely legnagyobb távcsöveivel és az Észlelőrét teleszkópjaival is megtekinthetik majd.

Nyitókép: Unsplash