Egy majom fekszik egy fán

Majmoktól származhat az alkohol iránt érzett vágy — Evolúción átívelő génre bukkantak

Egy új kutatás bizonyítékot talált arra, hogy a vadon élő emberszabásúak különlegesen vonzódnak az erjedt gyümölcsökhöz, ez pedig az evolúció útján az emberekre is hatással lehetett. Ez az elmélet magyarázhatja azt, hogy a fajunk genetikailag miért vonzódik annyira az alkoholhoz.


Kutatók a Panamában élő Geoffroy-pókmajmok étkezési szokásait tanulmányozták, mely során megállapították, hogy a faj egyedei előszeretettel fogyasztanak olyan gyümölcsöket, melyek egy kicsivel érettebbek a kelleténél. Az adatok bizonyításához két példánytól vizeletmintát vettek, és mindkettőjük szervezetében kimagasló számban találtak etanolt. Mindez arra utal, hogy az alkohol nem csak áthatol a szervezetükön, hanem valamilyen formában hasznosítják is azt.

„Most először sikerült kétséget kizáróan kimutatnunk, hogy a vadon élő főemlősök emberi beavatkozás nélkül fogyasztanak etanolt tartalmazó gyümölcsöt. Ez csak egy tanulmány, és még többre van szükség, de úgy tűnik, hogy lehet némi igazság a részeg majom hipotézisben"

— olvashatjuk Christina Campbell, primatológus szavait a ScienceAlert cikkében.

Egy majom egy t\u00fck\u00f6rben n\u00e9zi mag\u00e1t

Fotó: Unsplash/Andre Mouton

A szóban forgó hipotézist Robert Dudley, a Berkeley Egyetem biológusa jegyezte fel 2000-ben. Állítása szerint az etanol szaga és íze egy evolúciós előnyt alakított ki a majmoknál, mely lehetővé teszi számukra, hogy minden más állatnál hamarabb érjenek az érett, tápláló gyümölcsökhöz, azok ugyanis magasabb kalóriaszámmal rendelkeznek.

Ugyanez a sóvárgás az emberi fajra is jellemző, csupán az etanol kinyerése elvállt az eredeti módszertől, így esetünkben italok formájában, lepárolva tudunk hozzájutni, valamint az egészséges vágy a táplálóbb falatok megszerzéséért egy sokkal veszélyesebb, függőséget okozó tevékenységbe csapott át.

Egy bar\u00e1ti t\u00e1rsas\u00e1g tagjai borospoharakkal koccintanak egym\u00e1ssal

Fotó: Unsplash/Kelsey Chance

A kutatás alatt kiderült, hogy a pálmafákból kinyert folyadék nagyjából 7 százalékos etanolkoncentrációt tartalmaz, az azonban továbbra is kérdéses, hogy az anyag valóban csak vonzza az állatokat, vagy ténylegesen lerészegedés céljából fogyasszák-e. A korábbi években fogságban élő példányokon is megfigyelték ezt a vágyat, de ez az első, hogy vadonban élő egyedeken is észre lehetett venni a jelenséget.

Ha valóban egy evolúció során öröklődő tulajdonságról van szó, akkor a többi emberszabású DNS-ében is megtalálható ez a gén, éppen ezért a tudósok tanulmányozni kezdtek más fajokat is. Az elmélet beigazolódott, ugyanis többek között a csimpánzokban és a gorillákban is kimutatták az etanol jeleit. Hogy ennek a génnek milyen előnye van, mely miatt több fajon és generáción át öröklődik, az továbbra is egy rejtély, viszont a kutatók tovább szeretnének haladni az ügy megoldásához.


Nyitókép: Unsplash/Jared Rice