Folyamatosan nő az építőiparban dolgozó nők száma

Folyamatosan nő az építőiparban dolgozó nők száma

Egyre több nő dolgozik az építőiparban, és feltehetőleg ez a szám a jövőben is jelentősen növekedni fog.

Egyre több nő választja hivatásának az építőipart, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a Mapei Kft-nél a munkatársak több mint harmada nő, és a vállalat idén III. helyezést ért el a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség (MNKSZ ) által szervezett „Legjobb Női Munkahely 2020” pályázaton, írja a Hamu és Gyémánt a haszon.hu híre alapján.

Ráadássul már a Magyar Építőipari Szakemberek Közösségének is van női burkoló tagja és nem ő az egyetlen nő, aki ezt a szakmát választotta: a szakmai továbbképzéseken is egyre többször jelennek meg szakemberek ebből a nemből is.

Lukács Emese, a Szakemberközösség tagja, grafikusból lett burkoló, ma már önállóan vállal munkákat, különösen közel áll hozzá a mozaikozás. Véleménye szerint utóbbiban a nők jobbak, mint a férfiak, hiszen sokkal precízebbek és nagyobb a türelmük.

Hasonló véleményen van Szabóné Berényi Brigitta burkoló is, aki a férjével közösen vállal munkákat, illetve építőipari technikumban tanul. Nagy álma, hogy műemlék épületek felújíítson és fel szeretne építeni egy profi csapatot, remek szakemberekkel.

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője szerint a jövőben biztosan emelkedni fog a női szakemberek száma az építőiparban. A tendenciát erősíti a szakemberhiány, a munkaerőpiac átalakulása, valamint az építőipar egyre nagyobb arányú gépesítettsége, ami a korábbiakhoz képest könnyebbé teszi a munkák egy részét.

A szakember úgy véli, hogy a nők megjelenése az iparágban új, friss szemléletet hoz és felgyorsítja az építőipari kultúra fejlődését.