Egy apró jégtáblán lévő jegesmedvéről és néhány pingvinről készített illusztráció

Közeledik a Föld hatodik tömeges kihalási időszaka? Erre lehet számítani​

Egy japán egyetem kutatói számításokat végeztek, melyekből arra a következtetésre jutottak, hogy a következő néhány évszázadban még nem kell félni egy újabb tömeges kihalási hullámtól, legalábbis nem olyan lesz, mint ami régebben történt. Mit jelent mindez?

Az elmúlt 540 millió év során nagyjából ötször fordult elő idáig, hogy a Földön bekövetkezett változások következtében a bolygó elvesztette a legtöbb faját. Ezeket tömeges kihalási eseményeknek nevezzük. Jellemzőjük, hogy gyakran követik az éghajlatváltozásokat, legyen szó szélsőséges lehűlésekről vagy felmelegedésekről, de az aszteroidabecsapódások, valamint a vulkáni tevékenységek által is végbe mehetnek.

Kunio Kaiho — klímakutató — tanulmánya alapján minél drasztikusabban változott az éghajlat a történelemben, annál nagyobb volt a kihalás mértéke is. A globális lehűlési események esetében a legtöbb faj teljes eltűnése akkor következett be, amikor a hőmérséklet 7 Celsius-fokkal csökkent. A felmelegedés esetében pedig akkor volt a legnagyobb probléma, amikor a hőfok 9 Celsiussal nőtt.

Ez a becslés jelentősen meghaladja a korábbi feltételezések állításait, melyek szerint már a 5,2 fokos emelkedés is tömeges kihalást eredményezne a tengerekben, csak úgy, mint a korábbi alkalmakkor. Hogy ezt perspektívába helyezzük, az évszázad végére a modern globális felmelegedés várhatóan 4,4 Celsius-fokkal növeli majd a felszíni hőmérsékletet.

Jegesmedv\u00e9k s\u00e9t\u00e1lnak az egyre ritkul\u00f3 j\u00e9gt\u00e1bl\u00e1kon

Fotó: Shutterstock

„A 9 Celsius-fokos globális felmelegedés a legrosszabb forgatókönyv szerint sem fog megjelenni az antropocénben legalább 2500-ig”

— olvashatjuk Kaiho meglátásait a ScienceAlert cikkében.

Az eddigi legnagyobb tömeges kihalás során az akkor élő fajok 95 százaléka tűnt el a Föld felszínéről, mindez hozzávetőlegesen 60 ezer év leforgása alatt. A mostani felmelegedés azonban sokkal rövidebb idő alatt következik be az emberiség környezetszennyező magatartása miatt.

Szakértők meglátásai szerint elképzelhető, hogy nem a melegedés mértéke miatt tűnik majd el nagyon sok faj a hatodik kihalási eseményben, hanem mert annyira gyorsan történik, hogy az élőlények képtelenek lesznek alkalmazkodni hozzá.

Nyitókép: Shutterstock