Felhők felett repülő repülőgép

Te tudtad, miért fehérek a repülőgépek? Nem véletlen a színválasztás

Ha jobban belegondolsz, eléggé elképesztő felfogni, hogyan juthat el egy emberekkel teli repülőgép biztonságosan A-ból B-be. De épp azért, hogy ez sikeres legyen, minden aprólékosan átgondolt − még a repülőgép színe is.


A héten a TikTokon bukkant fel az a BBC-felvétel, amely elmagyarázza, miért festik fehérre a repülőgépeket.

Kiderült, hogy a fehér alapszín nem csak biztonságosabbá teszi a repülést, de költséghatékony és jót tesz a környezetnek is.

R. John Hansman, az MIT repülés- és űrhajózástudományi professzora a Business Insidernek elmondta, hogy ez olyan, mintha „naptejet kennénk fel". A fehér festék visszaveri a napfényt, ami hűvösen tartja a kabin hőmérsékletét, és némi védelmet nyújt a gépnek. Ez segít abban, hogy a repülőgép hűtési költségei alacsonyabbak maradjanak.

A fehér festék technikailag könnyebb is, mivel kevésbé pigmentált, ami csökkenti az üzemanyag-fogyasztást és a károsanyag-kibocsátást.

Olcsóbb is a beszerzése, és nem mattul olyan gyorsan, mint a világosabb színek vagy a polírozott fém.

@godfreyprince65 #viral #boys #foryoupage #planes #kick ♬ original sound - Godfreyprince

A Simple Flying szerint a fehér festék használata az utasok biztonságát is segíti. Egy világos színű gép jobban láthatóvá teszi a sérülések jeleit. Segít a mérnököknek megtalálni az olajszivárgást, a repedéseket és minden más esetleges hibát, ami a repülőgéppel kapcsolatos. Emellett a fehér szín jól kiemelkedik a kék vagy sötét égboltról, segítve a madaraknak észrevenni a járművet, és elkerülni az ütközést.

Tehát eltekintve az Air New Zealand fekete színű gépeket használó marketingjátékától, nem valószínű, hogy a közeljövőben más színű festést fognak használni a légitársaságok.

Forrás: Matadornetwork

Nyitókép: Shutterstock