Különböző gyümölcsök egymás mellett, fehér háttéren

Hiány van a legnépszerűbb gyümölcsből, drágulásra kell számítani

Nagy bajban van a narancsipar, aminek Magyarország is megérezheti a hatását a kevesebb, de jóval drágább narancslevek érkezésével.


„Ez válság. Ilyet még soha nem láttunk, még a nagy fagyok és hurrikánok idején sem”

– idézi a haszon.hu Kees Cools, a Nemzetközi Gyümölcs- és Zöldséglészövetség (IFU) elnökét.

Brazília exportálja a világon a legnagyobb mennyiségű narancsot és narancskoncentrátumot – többek között az EU piacának 80 százalékát is az ország látja el. Bár már 2020 óta folyamatosan csökken a narancstermés a dél-amerikai országban, az idei hatalmas visszaesés miatt rekordot jelentő 25%-kal eshet vissza az Unióba érkező import a tavalyi évhez képest.

Ennek egyik oka az extrém időjárási viszonyok, valamint a citruszöldülés nevű betegség, amely átlagosan az ültetvények 40 (de van, ahol 80) százalékát megfertőzi. Ha ez a probléma érint egy fát, ki kell vágni, az újratelepítés azonban 4-5 évet is elvehet, ameddig azon a területen nem terem semmi sem.

Az import mennyiség csökkenése pedig az alapanyag drágulásához vezet.

Itthon a Sió és a hohes C már be is jelentette közleményében, hogy valószínűleg a narancskrízis jelentősen megemeli majd a gyümölcsleveik árát.

Ez már most érzékelhető. Magyarországon idén a 100%-os narancslevek tekintetében 79%-ot emelkedtek az átlagos fogyasztói árak 2022 azonos időszakához képest, írja a lap a Telex cikke alapján. Mindezzel pedig az jár, hogy kevesebb fogy az üdítőitalból: 2024 első 4 hónapjában 45,5%-ot zuhantak az eladási számok 2022 azonos időszakához képest.

A narancs világpiaci árán még jobban látható a krízishelyzet: míg 2 éve 2000 amerikai dollárba (kb. 736 ezer forint) került egy tonna, addig 2024-ben ennek már háromszorosát kell fizetni 1000 kg-ért.

Nyitókép: Unsplash