Egy ember agyi aktivitását illusztráló kép

Miért írják le sokan békésnek a halálközeli élményeiket? Ez lehet a válasz

Amikor az emberek halál közeli élményeikről mesélnek, sokszor nyugodtnak és békésnek írják le azokat. Vajon miért élik meg így ezt a helyzetet? Az agy így próbálja elfogadtatni a halandóságot az utolsó pillanatokban? Egy kutatócsoport most közelebb kerülhetett a rejtély megoldásához.


A tényleges halál közeli élmények pozitív megtapasztalása azért is nagy rejtély a szakértők számára, mivel ellentétes a fizikai helyzettel. A körülmények legtöbbször fájdalmasak, hiszen komoly sérüléssel vagy esetleg szívleállással, fuldoklással társulnak, az áldozatok mentálisan mégis megnyugvást éreznek.

Nagyon sok megkérdezett személy korábbi felmérések során arról számolt be, hogy szerettei arcát látta abban a pillanatban, vagy a sokszor emlegetett fényt az alagút végén. Mások egyenesen testen túli élményt tapasztaltak, mintha a tudatuk vagy a lelkük közeledni kezdett volna a fényesség felé.

Ez a kutatási terület azért jelent kihívást, mivel ténylegesen megvizsgálni lehetetlen. Emiatt a tanulmányok beszámolókon, vagy bizonyos esetekben állatkísérleteken alapulnak. Az utóbbi évek viszont hatalmas áttörést hoztak, hiszen egy véletlen folyamán EEG-vizsgálatban tudták rögzíteni egy haldokló személy utolsó agyi aktivitásait.

Egy 87 éves férfinek éppen az agyát szkennelték, amikor váratlanul szívrohamot kapott és elhunyt. A felmérés így rögzíteni tudta az agy által termelt utolsó elektromos jeleket, és a szakértők következtetéseket tudnak levonni arról, hogy milyen folyamatok mentek végbe az agyban a halál közeli pillanatban. Mint kiderült, a szívrohamot megelőző 15 másodpercben az EEG nagyfrekvenciájú agyhullámokat észlelt.

Ezek szerepet játszhatnak az emlékek és a látomások vizionálásában. Dr. Ajmal Zemmar, az esettel foglalkozó tanulmány szerzője így nyilatkozott a következtetésekről:

„Nagyon nehéz egyetlen eset alapján állításokat tenni, de úgy gondoljuk, hogy közvetlenül a halál előtt és közvetlenül a szív leállása után olyan jeleket észlelünk, mint amilyenek az egészséges embernél történnek, amikor álmodik, emlékezik vagy meditál.”

Egy patkányokon végzett korábbi kísérlet eredményei azt sugallták, hogy a túlnyomóan pozitív élmény, amelyről az emberek a halál közeli élmény kapcsán beszámolnak, az agyban felszabaduló szerotonin áradattal függhet össze.

Az eredmények természetesen nem zárják ki teljesen a spiritualitást sem. Ez azért is fontos részlet, mivel különböző korcsoportú és más országokban élő emberek is hasonlóképpen egy istenséggel való találkozásként írták le a tapasztalataikat.

„Ugyanazt a történetet halljuk. Lehet, hogy kulturális vagy spirituális hiedelmek alapján különbözik, de alapvetően ugyanaz. Ez arra enged következtetni, hogy a halál közeli élmény egy transzperszonális élmény, amely az agyon kívül történik”

— nyilatkozta Dr. David San Filippo, a National Louis University docense és halál közeli élmények kutatója a ScienceAlertnek.

A hasonló elemzések célja, hogy a jövőben kevésbé legyen rejtélyes a halál, így az emberek kisebb arányban féljenek tőle. Ehhez viszont további kutatások szükségesek a témában.

Nyitókép: Shutterstock