A hold.

Végre kiderült, mi van pontosan a Hold belsejében

Egy hosszú, rengeteg mindenre kiterjedt vizsgálat megállapította, hogy a Hold belső magja valójában egy szilárd gömb, amelynek sűrűsége leginkább a vaséhoz hasonló.


A kutatók azt remélik, hogy ez a felfedezés segít eldönteni a hosszú vitát a Hold belső magjának történetéről, szerkezetéről és felépítéséről.

Eredményeink megkérdőjelezik a Hold mágneses mezejének fejlődését, köszönhetően annak, hogy bizonyítják a belső mag létezését, és támogatják a globális köpenyfelborulás forgatókönyvét, amely lényeges betekintést nyújt a Hold bombázásának idővonalába a Naprendszer első milliárd évében

– írja a franciaországi Nemzeti Tudományos Kutatóközpont Arthur Briaud csillagász által vezetett csoport.

Ez is érdekelhet: Egy kínai leszállóegység hatalmas vízforrásra bukkant a Hold gyöngyeiben

Ez a felfedezés az objektum belső összetételének szeizmikus adatinak vizsgálatával jöhetett létre. A különböző rengések által keltett akusztikus hullámok segíthetnek a tudósoknak létrehozni az objektum belsejének részletes térképét.

A szakemberek rendelkeznek az Apollo-misszió által gyűjtött holdi szeizmikus adatokkal, de ezek felbontása túl alacsony volt ahhoz, hogy pontosan meghatározzák a belső mag állapotát. Azt eddig is tudták, hogy van egy folyékony külső mag, de hogy mit foglal magában, az továbbra is komoly vita tárgyát képezte.

Annak érdekében, hogy egyszer s mindenkorra lezárják a vitát, Briaud és kollégái űrmissziókból és holdi lézeres távolságmérési kísérletekből származó adatokat gyűjtöttek össze, hogy összeállítsák a különböző variációk profilját. Ezek közé tartozik a Hold Földdel való gravitációs kölcsönhatás okozta deformációjának mértéke, a Földtől való távolságának változása és a sűrűsége.

Ezután különböző magtípusokkal végeztek modellezést, hogy kiderítsék, melyik felel meg leginkább a megfigyelési adatoknak.

A kísérlet végére a szakemberek megállapították, hogy a holdi mag nagyon hasonló a Földéhez – egy külső folyékony réteggel és egy szilárd belső maggal rendelkezik. Modellezésük szerint a külső mag sugara körülbelül 362 kilométer, a belső magé pedig körülbelül 258 kilométer. Ez a Hold teljes sugarának körülbelül 15 százaléka.

A belső mag sűrűsége szintén körülbelül 7822 kilogramm köbméterenként. Ez nagyon hasonlít a vas sűrűségéhez.

Briaud és csapata szerint eredményeik megerősítik a korábbi eredményeket, és elég erős érvet jelentenek a Földhöz hasonló holdi mag mellett.

Forrás: Science Alert

Kép: Unsplash