Melanie Linskey

A Yellowjackets színésznője mindig is Hollywood testszégyenítésétől szenvedett

A Showtime csatornán nemrég debütáltYellowjackets című sorozat főszereplője, Melanie Linskey arról beszélt egy interjúban, hogy azért szorította a háttérbe a filmszakma, mert nem felel meg a hollywoodi szépségfelfogásnak.


Közel három évtizedet kellett várnia Melanie Lynskey-nek, hogy főszrepet kapjon egy hollywoodi produkcióban. A nemrég debütált Yellowjackets című misztikus túlélődráma az új-zélandi színész és kizárólag nőkből álló szereplőtársai repülőgép-szerencsétlenséget élnek túl, az ő küzdelmüket mutatja a történet.

A Rolling Stone-nak adott interjújában Lynskey az új sorozat kapcsán arról is beszélt, hogy ez az első hollywoodi főszerepe, annak ellenére, hogy több évtizede a pályán van. Felidézte, hogy az 1994-es Mennyei lények című filmben Kate Winslet oldaán játszott, de a sajtókörút során Harvey Weinstein, a film producere felhívta és hazaküldte azzal az indokkal, hogy rá senki nem kíváncsi, írja a Vogue.

Érthető, hogy Linskey miért szerette volna, hogyYellowjackets-beli szerepe szembeszálljon azzal a módszerrel, ahogyan az iparág háttérbe szorította őt és azon többi színészt, akik nem felelnek meg egy bizonyos hollywoodi sztereotípiának.

Az új sorozat esetében Lynskey számára az egyik vitás kérdés karaktere, Shauna kapcsolata volt a nála fiatalabb, szívtipró Adammel (Peter Gadiot). Néhányan ugyanis kétségbe vonták a férfi iránta való érdeklődésének jogosságát az életkora és a kinézete miatt.

„Én meg: hűha, tényleg? Ez a legfontosabb az embereknek, hogy valaki vékony vagy fiatal?’”

A színészt emellett az is zavarta, hogy még egy olyan, női szereplőkkel teli műsor forgatásán is, mint a Yellowjackets, kritikákat kapott a súlya miatt a produkciós csapat egyik tagjától.

„Azt kérdezte tőlem: Mit tervezel csinálni ezzel? Biztos vagyok benne, hogy a producerek szereznek neked egy edzőt. Szívesen segítenek neked ebben”

– mondta el Linskey.

Hozzátette, hogy színésztársai, Juliette Lewis, Tawny Cypress és Christina Ricci kiálltakmellette, Lewis pedig levelet írt a producereknek a védelmében. A tapasztalat ellenére, vagy talán éppen amiatt, Lynskey úgy érezte, felelőssége van azért, hogy realizmust vigyen Shauna szerepébe, és közben felszámolja a szexista és nőgyűlölő kettős mércét.

„Shauna miatt nagyon fontos volt számomra, hogy soha ne nyilatkozzak a testemről vagy mondjam azt, bárcsak jobban néznék ki. Fontosnak tartottam, hogy ez a karakter komfortos legyen a szexualitásában, és ne gondoljon vagy beszéljen róla, mert azt akarom, hogy a nők nézzék és azt mondhassák: hú, úgy néz ki, mint én, és senki sem mondja, hogy ő a kövér lány”

– fogalmazott.

Bár történt némi előrelépés a különböző testtípusok filmes és televíziós ábrázolása és normalizálása terén, Lynskey tapasztalatai alátámasztják, hogy az iparág továbbra is fenntartja a test körüli káros eszméket és ideológiákat. Ezt tetézi az a tény, hogy a társadalom továbbra is túlzottan a színésznőkre és azok megjelenésére koncentrál, míg férfitársaik közel sem néznek szembe ugyanezzel.

Nyitókép: Getty Images / Andrew Toth