Mobiltelefont tartó férfi kéz, ágyban mellette fekvő nő

Ez a személyiségjegy összefügg a hűtlenséggel

A hűtlenség összefügg az alacsony önbecsüléssel, a szorongással és a válással.

Egy kutatás szerint a „szexuális nárcizmus” személyiségjegyeivel magasan jellemezhető emberek nagyobb valószínűséggel csalják meg a partnerüket.

Az ilyen típusú nárcisztikusok nemcsak általánosságban, hanem a hálószobában is tele önelégültek. Ez a jogosultságérzet az egyik legerősebb jele a félrelépő viselkedésnek.

Ez a jogosultságtudat a csaló magatartás egyik legerősebb jele.

Az ilyen személyiséggel rendelkező embereket azonban nem annyira érdekli, hogy mit akar a partnerük, és nem bánják, ha másokat kihasználnak.

A következtetések egy 123 friss házaspár bevonásával készült tanulmányból származnak, akiket 1-4 év között követtek nyomon.

A kutatás során a résztvevőket többet között a kapcsolatukkal való elégedettségükről, nárcizmusukról és arról kérdezték, hogy megcsalták-e már a partnerüket.

A szerzők a nárcizmust úgy írják le, mint...

„...egy sokrétű személyiségstílus, amelyet mások kihasználására való hajlam, a mások iránti empátia általános hiánya és a saját képességeibe vetett mélységes bizalom jellemez.”

Az eredményekből az derült ki, hogy a párok 5%-ánál fordult elő házasságon kívüli viszony ebben az időszakban – a félrelépők fele férj, fele feleség volt.

A megcsalást előrejelző tényezők, a nárcizmus ezen típusa mellett, az alacsony párkapcsolati elégedettség és a pár általános nárcizmusának együttes mértéke voltak.

A szerzők megerősítették, hogy a hűtlenségnek komoly negatív következményei lehetnek az érintettekre nézve.

„A hűtlenség nem csupán mindkét partner esetében a párkapcsolati elégedettség csökkenésével jár, hanem a válás egyik leggyakoribb előrejelzőjeként is azonosították. Továbbá a hűtlenséget elkövetők és partnereik gyakran negatív intraperszonális következményeket is tapasztalnak, mint például csökkent önbecsülés és fokozott pszichológiai distressz.”

(PsyBlog)

Nyitókép: Shutterstock