egy nő szomorúan néz, a háttérben egy férfi ül

Miért csaljuk meg a párunkat? Íme a főbb okok!

Könnyű elítélni Carrie Bradshaw-t, amiért a Szex és New York 3. évadában Aidan háta mögött Biggel találkozgatott, de a megcsalás kérdését a tényleges, nem tévés kapcsolatokban sokkal nehezebb elemezni. Senki sem akarja, hogy megcsalják, és a legtöbben nem is akarunk félrelépni − de előfordul. Azonban nem kell, hogy ez a világ végét jelentse.


Az alábbiakban összegyűjtöttünk minden szükséges információt a megcsalásról, többek között arról, hogy mi vezethet hozzá, hogyan vélekednek róla a szakértők, például Ester Perel, és hogyan lehet újjáépíteni egy kapcsolatot az előfordulása után.

​Mennyire gyakori a megcsalás?

A különböző Netflix- és HBO-sorozatok cselekménye alapján azt hihetnénk, hogy a világon mindenkinél előfordul, de valójában egy 2021-es kutatás szerint az amerikai válaszadók mintegy 21%-a vallotta be, hogy megcsalta már valamelyik partnerét.

​Melyek a leggyakoribb problémák, amelyek megcsaláshoz vezetnek?

Minden kapcsolat egyedi, de egyre több kutatás foglalkozik azzal, hogy milyen érzelmi okok állnak a partnerrel való hűtlenség mögött. Egy 2021-es tanulmányban 495 felnőttet kérdeztek meg a témáról. Azoknál a résztvevőknél, akik megcsaltak már valakit, nyolc fő ok tárult fel: düh, önbecsülés, szeretethiány, alacsony elkötelezettség, változatosság iránti igény, elhanyagolás, szexuális vágy, valamint helyzet vagy körülmények.

​Nagyobb a valószínűsége annak, hogy az a partner, aki már egyszer félrelépett, újra megcsinálja?

egy f\u00e9rfi \u00fcl k\u00e9t n\u0151 mellett h\u00e1ttal, \u00e9s a p\u00e1rja h\u00e1ta m\u00f6g\u00f6tt fogja a kez\u00e9t a m\u00e1siknak

Fotó: Shutterstock

Lehet, hogy van némi igazság a régi „aki egyszer megcsalt, újra meg fog" mondásban. Egy 2017-es, a sorozatos hűtlenséget felmérő tanulmány megállapította, hogy azok a résztvevők, akik egy kapcsolatukban mással elkövetett szexuális együttlétről számoltak be, háromszor nagyobb valószínűséggel számoltak be ugyanilyen viselkedésről a következő kapcsolatukban, mint azok, akik nem tettek ilyet.

​Mi van, ha én vagyok az, aki meg akarja csalni a párját?

Esther Perel párkapcsolati és szexualitás-szakértő mélyen belemerül ebbe a témába a Where Should We Begin? (Hol is kezdjük?) című podcastjában, ahol egy általa egészségesnek és szeretetteljesnek mondott kapcsolatban élő nővel beszélget arról, hogy milyen megszállottan gondol arra, hogy megcsalja a párját. Ha a saját kapcsolatodban a megcsalás vágyával birkózol, érdemes meghallgatni az egész epizódot, de néha a fejünkben játszódó fantáziáknak több köze van a múltbéli traumákhoz vagy érzelmi nehézségekhez, mint ahhoz az aktív vágyhoz, hogy megbántsuk azt, aki szeret minket.

​Hogyan reagáljak arra, ha megcsalnak?

Ha megtudjuk, hogy a partnerünk hűtlen volt, az súlyos érzelmi csapást jelenthet, és bár nincs „jó" vagy „rossz" reakció, hasznos lehet tudni, hogy nem vagyunk egyedül az érzéseinkkel. Egy 2023-as, a szerelemről és a hűtlenségről szóló tanulmányban a kutatók megállapították, hogy a hűtlenségen alapuló trauma „szélsőséges düh, árulás, bizonytalanság, düh, szégyen, bűntudat, féltékenység és szomorúság érzéséhez vezethet". De bízz abban, hogy végül eléggé meggyógyulsz ahhoz, hogy visszanézz!

Forrás: Vogue

Nyitókép: Shutterstock