III. Károly király a windsori kastély fehér szalonjában 2024 februárjában

Reagált a palota Károly király halálhírével kapcsolatban

Hétfőn több orosz médium egy rossz minőségű és nyilvánvalóan manipulált fotó alapján azt állította, hogy III. Károly király váratlanul meghalt.

Más orosz hírügynökségek, köztük a TASZSZ állami hírügynökség és a Kreml Rosszijszkaja Gazeta arról számolt be, hogy versenytársaik dezinformációt terjesztettek, akárcsak a moszkvai brit nagykövetség, amely az X-en igyekezett eloszlatni a pletykát.

„A III. Károly nagy-britanniai király haláláról szóló hírek hamisak”

– olvasható a nagykövetség közleményében.

Maga a Buckingham palota is belekeveredett egy másik, a manipulált médiával kapcsolatos minibotrányba egy héttel ezelőtt.

Katalin walesi hercegnéről március 10-én jelent meg az első hivatalos január közepi hasi műtéte óta. A Vilmos herceg által készített fotót, melyen Katalin gyermekeivel látható, azonban néhány órával később több nemzetközi fotóügynökség is visszavonta, mivel aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a képet „manipulálták”.

Kiderült, hogy Katalin szeretett volna egy kötetlen családi képet közzétenni, melyen kisebb módosításokat eszközölt. Nem sokkal később a hercegné Vilmossal közös, hivatalos X-oldalukon bocsánatot kért a szerkesztett fotóért.

A PR-szakértők „hatalmas öngólnak” minősítették a fotó körüli botrányt, és arra kérték a királyi hivatalnokokat, hogy adják ki a szerkesztetlen képet a közvélemény bizalmának visszanyerése érdekében. Bár a hercegné nyilvánosan vállalta a felelősséget a fotó megváltoztatásáért, a Kensington-palota közölte, hogy nem fogja újra kiadni a szerkesztetlen fotót.

(Futurism)

Nyitókép: Profimedia