Katalin hercegné 2023 decemberében

Manipuláció gyanúja miatt visszavonták Katalin hercegné fotóját

Négy nemzetközi fotóügynökség visszavonta a walesi hercegnéről műtétje óta készült első hivatalos fotót, melyen gyermekeivel látható, mivel aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a képet „manipulálták”.


Vasárnap este írtunk róla mi is, hogy megjelent az első fotó Katalin walesi hercegnéről, amióta január közepén hasi műtéten esett át.

A Vilmos herceg által készített fotón Katalin egy széken ülve mosolyog a kamerába, miközben gyermekei, György és Lajos herceg, valamint Sarolta hercegnő fogják közre.

A Kensington-palota által és a walesi hercegi pár X-fiókján közzétett kép a hét elején készült Windsorban.

„Köszönöm a kedves jókívánságokat és a folyamatos támogatást az elmúlt két hónapban. Boldog anyák napját kívánok mindenkinek”

– írta Katalin a fotó alatt (az anyák napját Nagyböjt negyedik vasárnapján tartják az Egyesült Királyságban, amely idén március 10-re esett).

Nem sokkal később azonban a Getty Images, az AFP, a Reuters és az Associated Press visszavonta a fotót, megjegyezve, hogy Sarolta hercegnő bal kezével valami nem stimmel.

A Kensington-palota nem kívánt nyilatkozni.

Rendszeres szokás, hogy a királyi pár saját fotókat tesz közzé a különleges családi alkalmakról. A legtöbbször a fotókat Katalin készíti, melyet aztán a média számára adnak ki, azzal az utasítással, hogyan lehet felhasználni őket.

Mielőtt azonban a Vilmos herceg által készített családi kép felkerült volna az internetre, az a walesi hercegi pár online fiókját kezelő Kensington-palota közösségi média csapatán keresztül ment volna. Könnyen lehet azonban, hogy az eredeti fotón némi szerkesztést végeztek, ami most az eltéréseket eredményezte a megjelenésben.

Ez nem azt jelenti, hogy az egész fotó hamisítvány, vagy hogy a walesi hercegné rosszabbul van, mint ahogy a képen látszik. Ez valószínűtlennek tűnik, és nagyon kockázatos stratégia lenne a Kensington-palota csapatától, írja a BBC.

Az anyák napi kép több brit újság és weboldal címlapján szerepelt, beleértve a BBC News-t is, és a televíziós hírműsorokban is felhasználták.

Vasárnap késő este azonban az Associated Press, a fotót terjesztő számos nemzetközi ügynökség egyike visszavonásról tájékoztatta a médiát.

„Közelebbről megvizsgálva úgy tűnik, hogy a forrás manipulálta a képet. Cserefotót nem küldünk”

– áll a közleményükben.

A Reuters hírügynökség a közzététel utáni felülvizsgálatot követően szintén visszavonta a képet. Ezt követte egy harmadik ügynökség, az AFP, amely szintén kötelező megsemmisítési értesítést adott ki, majd a Getty Images is visszavonta a fotót.

A PA Media, a legnagyobb brit hírügynökség - amelyen keresztül a királyi család rendszeresen kiadja hivatalos információit, többek között a BBC-nek elmondta, hogy nem törölte a képet a szolgáltatásán. Egy szóvivője azonban azt mondta, hogy az ügynökség sürgős felvilágosítást kér a Kensington-palotától a manipulációval kapcsolatban felmerült aggályok miatt.

A legtöbb hírszervezet saját szigorú irányelveit követi a manipulált fényképek felhasználásával kapcsolatban, és csak akkor használja fel azokat, ha magyarázatot adnak arra, hogy a képet megváltoztatták az eredetihez képest.

A hírügynökségek, mint például az AP, ezért kötelezettséget vállalnak ügyfeleik felé, hogy a fotók pontosak és nem digitálisan manipuláltak.

Az AP szabályai csak bizonyos körülmények között engedélyezik a kisebb módosításokat, beleértve a képkivágást, a tónus és a színmódosítást, valamint a fényképezőgép érzékelőin lévő por eltávolítását. A szabályzat szerint a sűrűség, a kontraszt, a szín és a telítettség szintjének olyan változtatásai, amelyek „jelentősen megváltoztatják az eredeti jelenetet”, nem elfogadhatóak.

Az X közösségi médiaplatform a walesi hercegi pár hivatalos fiókján közzétette a saját nyilatkozatát, amely szerint a képet „vélhetően digitálisan módosították” .

Ebben a szakaszban a valószínűbb magyarázat az, hogy a kép a közzétételre való felkészülés érdekében végzett túlszerkesztése valóban kétségessé tette a hitelességét.

Nyitókép: Profimedia