egy kisfiú laborvizsgálatokat végez kémikusnak öltözve

4 bevált módszer, amivel növelheted a gyereked IQ-ját

A pszichológiai kutatások szerint a szülők növelhetik gyermekeik IQ-ját, amennyiben bevált módszereket alkalmaznak velük szemben.


Dr. John Protzko és munkatársai szinte minden létező szülői beavatkozást megvizsgáltak ebben a tanulmányban, és megállapították, hogy mindössze négynek van reális esélye arra, hogy működjön:

  • az omega-3 zsírsavak pótlása,
  • interaktív olvasás a gyerekeknek,
  • a gyermekek korai oktatási beavatkozásokba való bevonása,
  • és a gyermekek minőségi óvodába küldése.

Az eredmények egy metaanalízisből származnak, mely számos más tanulmány eredményeit gyűjtötte össze. Ennek során a kutatók létrehozták az „intelligencia emelésének adatbázisát".

egy gyerek a fej\u00e9n diplomaoszt\u00f3 kalappal

Fotó: Shutterstock

Dr. John Protzko, a tanulmány első szerzője kifejtette:

Az adatbázis létrehozásával az volt a célunk, hogy megtudjuk, mi működik és mi nem működik az emberek intelligenciájának növelésében. Az eredmények túl sokáig nem voltak összekapcsolva és szétszórva a legkülönfélébb folyóiratokban. A széleskörű konszenzus arról, hogy mi működik, mindössze két-három nagyon nagy horderejű tanulmányon alapszik.

Az omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszerek bevitele például átlagosan 3,5 pontnyi IQ-növekedéssel járt. Az óvodába járás 7 pontos IQ-növekedést jelent. Azzal növelhetjük a gyerek IQ-ját, hogy kognitívan stimuláló környezetet biztosítunk számára.

Ezenkívül a nyelvvel való extra találkozás is adhat egy nagyobb lökést az intelligencia fejlődésének.

Dr. Protzko így foglalta össze eredményeiket:

Jelenlegi eredményeink megerősítik azokat a korábbi következtetéseket, amelyek szerint a komplex környezet építi az intelligenciát, de kétségbe vonnak másokat, köztük azt a bizonyítékot, hogy a korábbi beavatkozások mindig a leghatékonyabbak. Az esszenciális zsírsavak és az intelligencia közötti kapcsolat azonosítása izgalmas új kérdéseket vet fel a jövőbeli kutatások számára, és várakozással tekintünk e megállapítás feltárása elé.

Az, hogy a szülőket megtanították interaktívan olvasni a gyermekeikkel együtt, 6 pontos IQ-növekedéssel járt együtt. Ez valószínűleg a nyelvi fejlődés fellendüléséből ered.


Forrás: Spring

Nyitókép: Shutterstock