A James Webb infraképe az univerzumról

A James Webb olyan galaxisokra bukkant, amelyeknek nem kellene létezniük

A James Webb űrteleszkóp folyamatosan olyan galaxisokat talál, amelyeknek nem kellene létezniük.


A NASA áttörést jelentő teleszkópja által eddig látott legkorábbi és legmasszívabb galaxisok közül hat nagyobbnak és érettebbnek tűnik, mint amilyennek lennie kellene, tekintve, hogy hol helyezkednek el az univerzumban − figyelmeztettek kutatók az Independent cikkében.

A tudósok arról számoltak be, hogy annak ellenére, hogy a galaxisok az univerzum legelejéről származnak, olyan érettek, mint a mi Tejútrendszerünk. Most egy új tanulmány megerősítette ezeket az eredményeket, és „stresszteszteléssel" vizsgálja a galaxisokat, hogy jobban megértsük, hogyan alakultak ki.

Ha a tudósok nem hibáztak, akkor lehet, hogy alapvető információhiányunk van az univerzumról.

Új elméletre lesz szükségünk a galaxisképződéssel kapcsolatban, vagy a kozmológia módosítására. Az egyik legszélsőségesebb lehetőség az, hogy az univerzum röviddel az ősrobbanás után gyorsabban tágult, mint ahogy azt mi megjósoljuk, ami új erőket és részecskéket igényelhet

− mondta Mike Boylan-Kolchin, az austini University.of Texas munkatársa, a szokatlan galaxisokat vizsgáló új tanulmány szerzője.

Boylan-Kolchin professzor tanulmánya eredetileg a Nature Astronomy című folyóiratban jelent meg. A benne található adatok arra utalnak, hogy valami baj lehet a sötét energia és hideg sötét anyag paradigmával, vagy ΛCDM-mel, amely évtizedek óta vezérli a kozmológiát.

A galaxisok általában gázuk mintegy 10 százalékát alakítják át csillagokká. Az újonnan felfedezett galaxisoknak azonban szinte a teljes gázmennyiséget csillagokká kellene átalakítaniuk.

További kutatásokkal még az is kiderülhet, hogy a megfigyelések tévesek: a galaxisok középpontjában lévő szupermasszív fekete lyukak felmelegítik a galaxisokat, így azok nagyobb tömegűnek tűnnek, mint amekkorák valójában, vagy a vártnál későbbi korból származnak, de a képalkotási problémák miatt régebbinek tűnnek.

Ha azonban az adatok valósak, akkor a csillagászoknak talán meg kell változtatniuk a kozmoszról és a galaxisok növekedéséről alkotott elképzeléseiket, hogy a szokatlanul nagy és érett galaxisok figyelembevételéhez igazítsák modelljüket.

Nyitókép: NASA, ESA, CSA, and STScI