jég, repülő, légiutas-kísérő

Kétszer is gondold át, hogy szeretnél-e jeget italodba a repülőn

Biztos eljátszottál már a gondolattal, hogy a repülőutat egy finom koktél vagy buborékos ital társaságában indítsd. Ezzel szerencsére semmi baj nincs, ám van egy apró részlet, amit ezentúl jobb, ha elkerülsz.A repülőkön ritkán találkozhat valaki jéggéppel, a hűsítő kockák javarészt egy harmadik fél által jutnak el a fedélzetre. Az Annals of Microbiology felületén publikált 2017-es kutatás szerint a jég viszont enyhén szólva is egy picit gusztustalan.

A tanulmányban résztvevő kutatók összesen 60 jégkockából vettek mintát, melyek között voltak házi- és ipari termékek is – utóbbiakban mintegy 50 fajta baktériumot véltek felfedezni. A jégben található mikroorganizmusokban nagy százalékban vannak jelen olyan kórokozók, melyek az emberi fertőzések kialakulásáért felelősek, sőt, jelenlétük emellett környezeti szennyeződésre is utal. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy a jéggyártóktól a pohárig tartó útjuk során a jégkockák nagy valószínűséggel felszednek bizonyos szennyeződéseket, így mire azok elérnek egy-egy légitársaság járatára, minőségük minden bizonnyal jóval csökken.

Egy légiutas-kísérőként dolgozó Reddit-felhasználó azt javasolta, hogy a repülőn soha ne kérjünk jeget az italunkba, ne rendeljünk olyan meleg italokat, mint a kávé vagy a tea és semmiképpen se nyúljunk hozzá a mellékhelyiségben található berendezésekhez puszta kezünkkel. Az internet által felkapott posztban a felhasználó elmagyarázta, hogy a jégtároló tálcákat nem mossák túl gyakran, egy-egy repülő viszont emberek százait szállítja naponta, így különösen érdemes ügyelni arra, hogy mit is fogyasztunk.

Ez is érdekelhet: Te is leveszed a cipőd repülős utazáskor? Ezért ne tedd többé!

A 2017-es írást Verna Montalvo takarítónő 2022-ben, a Washington Postban publikált tapasztalataival csak tovább tetézte. Elmondása szerint az utazóknak teljesen igazuk van akkor, amikor megjegyzik, hogy a repülő nem teljesen tiszta: ennek pusztán annyi az oka, hogy borzasztóan kevés idő áll a takarítók rendelkezésére. Montalvo kifejezte, hogy a megfelelő tisztaság biztosításához elsősorban több időre és több emberre van szükség.

A takarító elmesélte, hogy volt olyan, amikor csapatával 5 perc alatt kellett kitakarítaniuk egy járatot, de az is megesett, hogy a takarítás felelőssége egyedül őt terhelte.

takar\u00edt\u00e1s, rep\u00fcl\u0151

Illusztráció.

Fotó: Shutterstock.

A kutatók a légitársaságok jegeit tíz szempont szerint vizsgálták, minden kritériumot pedig egy nullától ötig terjedő skálán osztályoztak. A hármas érték felett már relatíve biztonságosnak számított a víz minősége.

A kísérletben részt vett 10 légitársaság közül 7 a hármas értékelést sem érte el, de a maradék három társaság is éppenhogy meghaladta a közepes minősítést.

A kutatók azt javasolják, hogy lehetőleg kerüljük a jeges italokat a repülőkön, de ha nagyon vágyunk valami hűsítőre, olyan italt válasszunk, aminek magasabb az alkoholtartalma vagy legalább buborékos.

Ne hagyd ki: Ezt a titkos jelszót használják légiutas-kísérők, ha meg kell nyugtatni egy utast

Forrás: travelandleisure

Nyitókép: Shutterstock.