Óriási veszélyt jelent a hajósokra az egyik legokosabb élőlény – ez állhat a háttérben

Óriási veszélyt jelent a hajósokra az egyik legokosabb élőlény – ez állhat a háttérben

Egyre inkább megszaporodtak a hajók elleni bálnatámadások – egyesek szerint pedig az orkák összehangolt akciójáról van szó.


A tudósok szerint az Ibériai-félszigetnél közlekedő hajók elleni bálnatámadások megszaporodása mögött az áll, hogy az kardszárnyú delfinek valójában arra tanítják egymást, hogyan süllyesszék el a járműveket – írja a Live Science.

A lap szerint az egyre agresszívabb támadásokról szóló hírek még 2020-ban kezdték felütni a fejüket, de csupán a közelmúltban volt először példa arra, hogy az orkák ténylegesen elsüllyesztettek volna egy hajót.

Ez is érdekelhet: Évente 30 nappal több erdő éghet le klímavédelmi intézkedések nélkül

A szakemberek ugyan nem tudnak pontos okot mondani arra, hogy miért is csinálják ezt a bálnák, azonban az a sejtésük, hogy a bosszú áll a háttérben.

Alfredo López Fernandez, a portugáliai Aveiro Egyetem biológusa elmondta, egy népszerű elmélet szerint az egyik arrafelé élő nőstény orka, White Gladis egy vitorláshajó miatt szenvedett traumát. Ez az eset viselkedésbeli zavart okozhatott Gladisnél, aki hasonló hajókra kezdett támadni.

Az elmélet szerint más felnőtt kardszárnyú delfinek is másolják Gladis módszerét, és ők is agresszívabbá váltak a hajókkal szemben. Sőt, a jelek szerint már a gyerekek is átvették ezt a szokást.

Két kisebb és egy nagyobb orka volt. A kisebbek hátulról rázogatták a kormányt, míg a nagyobbik többször hátrált, és teljes erővel oldalról nekiment a hajónak. A két kis orka megfigyelte a nagyobbak technikáját, és egy kis nekifutással ők is nekicsapódtak a hajónak

– mondta Werner Schaufelberger kapitány, akinek a hajóját május 4-én elsüllyesztették az orkák a Gibraltári-szorosban.

Forrás: Futurism

Kép: Shutterstock