III. Károly király

200 éves hagyományt rúg fel Károly király, sokan kritizálják miatta

A brit uralkodó egy 1825 óta tartó tradíciót szakít meg azzal idén, hogy megszünteti az ingyenes belépést a Windsori királyi kastélyba a környéken élők számára.


Az ingyenes belépésre vonatkozó szabály 2024. június 1-jétől megszűnik, helyette egy 16 fontos – közel 7200 forintos – kedvezményes belépőjegyet vezetnek be a helyieknek. Ezt viszont csak azok a lakosok vehetik igénybe, akik rendelkeznek a Royal Borough of Windsor and Maidenhead Advantage Carddal.

Az ingyenesen – és online – igényelhető kártya a Windsor és Maidenhead királyi kerületek lakosai számára több mint 200 ajánlatot és kedvezményt kínál különböző környékbeli programok kapcsán.

Az újítás azonban nem nyerte el a helyiek tetszését, többen is felszólaltak ellene:

A szezonban a lakosok örömmel fogadják a turistákat a boltjaikban és éttermeikben, taxival viszik őket ide-oda, és szívesen adnak útbaigazítást az utcán. A világ egyik legikonikusabb épületének közelében élhetünk és dolgozhatunk, és mindannyiunknak jól esne, ha akkor látogathatnánk meg, amikor csak akarjuk.

Ez is érdekelhet: Károly király fontos dologban védi Katalin hercegnét

Windsori kast\u00e9ly

Windsori kastély

Fotó: Shutterstock

A Berkshire-ben található 1000 éves erődítmény csak egyike a számos, mai napig fenntartott királyi rezidenciának. Bár fontos szerepet tölt be a királyi család életében, mégis egész évben nyitva áll a nagyközönség – és a környéken lakók – előtt.

A megszorító rendelkezéssel a kastély környékén lakók átverve érzik magukat, az új rendszert kialakító Royal Collection Trust azonban biztosította őket, hogy rendszeresen felülvizsgálja majd a belépőjegyek árstruktúráját.

Az ingyenes belépés megszüntetéséről szóló döntés csak egy, a király számos új modernizációs törekvése közül, amelyeket tavaly májusi koronázását követően hozott. A windsori új belépődíjak mellett az uralkodó a – kedvenc nyári királyi üdülőként elhíresült – Balmoral kastéllyal kapcsolatban is újítana.


Méghozzá annak kapuit is megnyitná a publikum előtt a nyári – július 1. és augusztus 4. közötti – időszakra.

Ekkor vezetett túrák során a látogatók megcsodálhatnák a Viktória királynő és Albert herceg által vásárolt rezidencia 19. században kialakított szobáit, illetve azt is, hogy használja ezeket napjainkban Károly és Kamilla.


Forrás: Mirror

Borítókép: Getty