Szomorúságot tükröző szempillák, alattuk könnycseppek kék háttéren

Tényleg a mai az év legdepresszívebb napja?

2005-ben az Egyesült Királyságban működő Sky Travel vállalat minden év januárjának harmadik hétfőjét Kék hétfőnek nevezte el, mely az év legdepresszívebb napját jelöli. A vállalat azt állította, hogy ez az a nap, amikor a boldogságszint az év legalacsonyabb szintjére esik.

Mielőtt mindenki erre fogná a rosszkedvét vagy nagyobb jelentőséget tulajdonítana ennek a napnak, azok számára megnyugtató lehet Dr. Samar McCutcheon, az Ohioi Állami Egyetem Wexner Orvosi Központ pszichiátriai és viselkedéses egészségügyi docenseének véleménye, aki szerint egyszerű marketingfogásról van szó.

McCutcheon szerint az utazási cég növelni akarta az üzletet azzal, hogy azt állították, megtalálták az év legdepresszívebb napját, annak reményében, hogy ez majd több utazásra ösztönzi az ügyfeleket ebben az időszakban. Hogy a trükk mennyire volt sikeres, nem pontosan tudni, de a jelek arra utalnak, hogy a Sky Travel azóta már nem működik. A Kék hétfő jelensége azonban végül túlélte a vállalatot.

Miért pont ez a nap?

McCutcheon elmondása szerint a Sky Travel egy pszichológussal közösen próbált kidolgozni egy „depressziós képletet”, melynek eredménye lett január harmadik hétfője. Az Egyesült Királyságban élő Cliff Arnall a képletet a következőképpen azonosította: [W+(D-d)] x TQ osztva M x NA-val.

Az egyenletben a betűk a következőket jelölik: a W az időjárást, a D az adósságot, a d a havi fizetést, a T a karácsony óta eltelt időt, a Q az időt, amióta nem sikerült leszoknunk valamiről, amiről szerettünk volna, az M az alacsony motivációs szintet és az NA a cselekvés szükségességét.

Bármennyire is tudományosnak tűnik egyesek számára a képlet, azt nem igazán támasztják alá tudományos bizonyítékok. A képlettel ellentétben, ráadásul, nem mindenkinek ugyanaz a sorsa, hogy ugyanúgy érezze magát egy adott év január harmadik hétfőjén, sőt, sokak számára ez egy örömteli alkalom lehet.

Még ha ez a legtöbb ember számára nyilvánvaló is, veszélyeket rejt magában, ha egyetlen napot nyilvánítunk mindenki számára a legvalószínűbbnek valamire.

„Hátrány származhat abból, ha „az év legdepresszívebb napjának” címkézünk egy adott napot, mert minimalizálhatja az emberek depresszióval kapcsolatos tapasztalatait az év fennmaradó napjain”

– fogalmazott McCutcheon.

Az egész Kék Hétfő ötletnek való megfelelés szintén ahhoz vezethet, hogy az emberek ezen a napon levertnek érezzék magukat, mert azt hiszik, hogy ilyenkor levertnek kell lenniük.

Bizonyos okok miatt a január általában, és nem egy bizonyos januári nap különösen nehéz lehet sok ember számára. Az északi féltekén a novembertől februárig tartó időszakban rövidülnek a nappalok. A kevesebb napsütés olyan módon befolyásolhatja a melatonin kiválasztását, ami kedvezőtlenül hathat a hangulatra, az energiára és az alvási szokásokra.

De a januári napokra jellemző az is, hogy elkezdünk kudarcot vallani az újévi fogadalmak teljesítésében.

Tehát ahelyett, hogy önkényesen kiválasztunk egy napot januárban, érdemes lenne inkább arra felhívni a figyelmet, hogyan érzik magukat az emberek általában véve ebben a hónapban. A január a szezonális affektív zavar (SAD) egyik legjellemzőbb hónapja, amikor az emberek bizonyos évszakokban, jellemzően a téli évszakokban depressziót tapasztalnak.

A SAD az Amerikai Pszichiátriai Társaság szerint az amerikai felnőttek körülbelül öt százalékát érinti az év 40 százalékában. Még ha hivatalosan nem is szenvedsz ebben, a téli hónapok melankolikussá tehetnek.

Ezért ebben a hónapban különösen fontos lesz az öngondoskodás. McCutcheon azt ajánlja, hogy gyakoroljuk a jó alváshigiéniát, legyen meghatározott lefekvési és ébredési időnk, minden nap sétáljunk a szabadban, hogy természetes napfényt kapjunk, és rendszeresen mozogjunk. Emellett fogyasszunk egészséges ételeket, és kerüljük az alkoholfogyasztást.

Ha pedig levertnek érezzük magunkat, akkor se gubózzunk be teljesen, ilyenkor még fontosabb a pozitív társas kapcsolatok fenntartása. Ha úgy érezzük, a levertség nem csak a januári napokon jellemző ránk, hanem hosszabban vagy erőteljesebben, és ezek mellett olyan tünetek jellemzők, mint a szomorúság, az érdeklődés elvesztése olyan dolgok iránt, amelyeket korábban élveztünk, az étvágy vagy az alvási szokások megváltozása, energiaveszteség, gondolkodási, koncentrációs vagy döntéshozatali nehézségek, nyugtalanság, illetve értéktelenség vagy bűntudat érzése, érdemes lehet felkeresni egy szakembert.

(Forbes)

Nyitókép: Shutterstock