Meghan, Kamilla és Katalin

4 „leleplezésnek” szánt, de erősen vitatható állítás az új királyi könyvből

Omid Scobie új királyi könyvét, a Végjátékot a királyi rajongók vegyes érzésekkel fogadták.Scobie ez előtti könyve, A szabadság megtalálása tovább élezte a viszályt az egykori királyi családtagok, Harry herceg és Meghan Markle és a királyi család többi tagja között. Új könyve, a Végjáték: A királyi család és a Monarchia harca a túlélésért, a szerző szerint „egy zűrzavarban lévő intézményről rántja le a leplet".

Az Végjátékban olyan fejezetcímeket találunk, mint például a Faj és a királyi család: intézményi bigottság és tagadás és a Kesztyűs kéz: Vilmos herceg, a trónörökös − tehát bátran kijelenthetjük, hogy a könyv veszélyes területre téved. Az eddigi reakciók vegyesek. A BBC szerint a könyv ismétli Scobie korábbi munkáit, míg Piers Morgan kritikájában „hazugságnak" bélyegezte a könyvet. A Washington Post ezzel szemben „jól időzített csemegeként" hivatkozik rá A korona 6. évadának megjelenése miatt.

Nem igazán lehet eldönteni, mennyire igazak ezek az állítások − elvégre akik igazán tudják, mi zajlik a zárt ajtók mögött a királyi családon belül, az maga a királyi család. A Buckingham-palota és a Kensington-palota egyelőre nem kívánta kommentálni a Végjátékban elhangzottakat. De nézzük magukat az állításokat!

​1. „Ellenségeskedés" van Károly király és Vilmos herceg között

Bár egyértelmű, hogy Harry herceg és apja, Károly király között feszült a viszony, a Végjáték arra is utal, hogy Károly herceg és legidősebb fia, Vilmos herceg között is nagy a súrlódás.

K\u00e1roly \u00e9s Vilmos

Fotó: Getty Images

A Vilmos herceg családon belüli helyzetének tárgyalására szánt fejezetben Scobie azt írja:

Apa és fia közötti bizalmatlanság és forrongó ellenségeskedés nem újdonság a munkakapcsolatukban.

A könyv kitér arra is, hogy az András herceggel való bánásmód volt a vitás pont Károly és Vilmos között: Vilmos állítólag azt szorgalmazta, hogy András herceget távolítsák el, míg Károly vonakodott hivatalos lépéseket tenni öccse ellen. A Végjátékban Vilmos olyan emberként jelenik meg, aki az intézmény rabszolgájává válik, Scobie úgy jellemzi, mint „a cég emberét, aki magánemberként elfogadta egy elavult és gyakran gonosz intézmény drákói taktikáját".

​2. „Alkalmi rasszizmus" a palotában

A Végjátékban Scobie egy egész fejezetet szentel a királyi családon belüli rasszizmus vádjának, és forrásai szerint „még hosszú út áll előttük", mire befogadó környezetté válnak. Idézi a királyi ház személyzetének egyik „nem fehér tagját" is, aki azt mondta:

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem nehéz ebben a környezetben színesbőrűnek lenni. Bár nem voltam tanúja nyílt rasszizmusnak, de bizonyosan tapasztaltam, és láttam, hogy mások is tapasztaltak mikro-agressziót és előítéleteket a munkahelyemen.

​3. Katalin hercegné „figyelmen kívül hagyta" Meghan segélykiáltásait

Katalin \u00e9s Meghan

Fotó: Getty Images

Katalint a könyvben úgy ábrázolják, mint aki rideg Meghanhoz, és „figyelmen kívül hagyta" a segélykiáltásait. Egy másik forrás szerint a walesi hercegné „hideg tud lenni, ha nem kedvel valakit".

Való igaz, hogy úgy tűnik, a pár között fagyos a viszony, ami a körülmények ismeretében nem meglepő. A pletykák szerint mindkét fél részéről rossz bánásmódról lehetett hallani. Eredetileg arról cikkeztek a sajtóban, hogy Meghan sírásra késztette Katalin az esküvője előtt Sarolta hercegné koszorúslányruhája miatt. Az Oprah Winfrey-nek adott bombasztikus interjúban azonban Meghan azt állította, hogy „ennek az ellenkezője történt". Bár nem világos, hogy pontosan mi történt aznap, a két királyi családtag közötti feszültség egyértelmű.

4. Senki sem mondta el Harrynek, hogy a királynő meghalt

Szomorú és sokkoló állítás, hogy Harry a telefonjára érkező hírértesítésből tudta meg, hogy a királynő elhunyt. Scobie azt állítja a könyvben, hogy csak Eugénia hercegnő − aki a hírek szerint szoros kapcsolatot ápol Sussexékkel − tájékoztatta Harryt a néhai királynő betegségéről. Amikor az uralkodó elhunyt, Harry éppen egy Skóciába tartó repülőn volt, így a hivatalos bejelentés után értesült a hírről. Scobie szerint Harry csapata próbálta meggyőzni a palotát, hogy halasszák el a hivatalos bejelentést addig, amíg le nem száll a repülőgép, és kapcsolatba nem tudnak lépni vele.

Forrás: Marie Claire UK

Nyitókép: Getty Images