Katalin hercegné

Katalin hercegné véletlenül elárulta titkos fedőnevét

A walesi hercegnének van egy titkos kódneve, amelyet egyszer véletlenül el is árult.


A brit királyi család tagjai, köztük a néhai királynő, Károly király és Kamilla királyné, közismerten biztonsági okokból álneveket használnak. Vannak persze aranyos beceneveik is, amelyeket egymás között használnak, például Harold, Willy és Lilibet.

Még 2010-ben, amikor Vilmos herceg Walesben kutató- és mentőpilótaként dolgozott, Katalin elárulta saját „titkos" nevét. Ez akkor történt, amikor a hercegné éppen búvárruhát vásárolt − de ottfelejtette a táskáját. Amikor a bolt tulajdonosa, Dave Buckland megkérdezte a nevét, hogy lefoglalhassa a terméket, ő egyszerűen csak annyit válaszolt: „Mrs Cambridge" − ami nagyon különbözik a teljes királyi címétől.

Egy barátja később azt mondta a Mail on Sunday-nek:

A férfi egyenesen rá nézett, és valóban megjegyezte, hogy ez egy elég szokatlan vezetéknév. Fogalma sem volt róla, hogy ki ő. A nő csak mosolygott, és azt mondta, hogy visszajön.

Katalin és Vilmos állítólag más titkos fedőneveket is használnak, amikor nyaralnak. Korábban azt állították, hogy Vilmos a Danny Collins nevet használta, míg Katalin egy bizonyos alkalommal a Daphne Clarkot választotta. Mindkét névben közös a DC kezdőbetű, ami a Duke és Duchess of Cambridge-et jelképezi − a pár királyi címét, mielőtt walesi herceggé és hercegnévé váltak volna.

György herceg még 2019-ben árulta el az egy titkos becenevet, amikor a nagymamájával, Carole Middletonnal sétált. Egy hölgy éppen a kutyáját sétáltatta, amikor György odajött, hogy köszönjön a kölyökkutyának.

A nő így nyilatkozott:

Egy rendőrtiszt megkért, hogy ne fotózzam le a gyerekeket, amit nem is tettem meg, de György elkezdte simogatni a kutyámat. Barátságosságból egy kis csevegésbe bocsátkoztam, és megkérdeztem a gyereket, hogy mi a neve, bár nyilvánvalóan tudtam. Meglepetésemre széles mosollyal az arcán azt mondta: »Archie-nak hívnak«. Nem tudom, miért hívja magát Archie-nak, de a gyerekek gyakran játszanak a nevükkel, és szerintem ez kedves.
a kir\u00e1lyi csal\u00e1d 2013-ban

Fotó: Profimedia

A néhai királynőnek volt egy híres neve, amely gyermekkorából származott: Lilibet. Ez onnan eredt, hogy amikor nagyon kicsi volt, nehezen tudta helyesen kiejteni a nevét. De a néhai uralkodónak volt egy szokatlanabb beceneve is: Gary. Ez is egy rossz kiejtésből született, ezúttal Vilmos herceg által. Gyerekkorában állítólag nehezen tudta kimondani a Nagyit (Granny), helyette csak a Garyvel boldogult, ami aztán vicces becenévként ráragadt az uralkodóra.

Persze van még valami szokatlan a királyi családtagok becenevében − nincs vezetéknevük. Sem Vilmosnak, sem testvérének, Harrynek nincs vezetékneve a születési anyakönyvi kivonatukon; a leendő király Ő Királyi Felsége Vilmos Arthur Fülöp Lajos néven szerepel. Katalinnal kötött házassága előtt Vilmos a Wales nevet használta vezetéknévként. Esküvője napját követően megkapta a Cambridge hercege címet, és ez lett a család vezetékneve, ezt használta György herceg, Sarolta hercegnő és Lajos herceg az iskolában is. Amikor pedig édesapja, Károly tavaly trónra lépett, Vilmos megkapta a walesi hercegi címet, ami újabb változást jelentett.

Még bonyolultabbá válik a helyzet, ha Harry és Meghan gyermekeiről van szó. Archie és Lilibet nem voltak elég rangidősek ahhoz, hogy HRH címet kapjanak, amiről Harrynek és Meghannak is le kellett mondania, miután kiléptek királyi kötelezettségeik alól. Azt a vezetéknevet használták, amelyet azok a királyi családtagok, akiknek nincs címük: Mountbatten-Windsor. Miután azonban nagyapjuk, Károly király lett, megkapták a hercegi és hercegnői címet, és úgy tűnik, Harry és Meghan most már a Sussex családi vezetéknevet is felvették.


Forrás: Mirror

Nyitókép: Profimedia