Fűben ülő nőt fotózó férfi

Ez a személyiségjegy a partneredben kevesebb konfliktust ígér

Egy személyiségvonás kevesebb házastársi konfliktussal járt együtt.

Egy új kutatás szerint a pozitivitás az egyik legjobb személyiségjegy a partnerek számára. Azok a nők, akiknek pozitív partnerük van, kevesebb házastársi konfliktusról számolnak be.

A kutatás szerint más személyiségtényezők is összefüggnek a jobb kapcsolattal, például a nők kevesebbet veszekedtek az introvertált férfiakkal, de kevesebb konfliktusuk volt a stabil érzelmekkel rendelkező férfiakkal is.

A házastársi konfliktusok közé tartoztak olyan dolgok, mint a kritika, a túlzó követelés vagy egyszerűen csak a másik idegesítése.

A személyiségtényezők mellett az egészség is fontos volt. A nőknek kevesebb házassági konfliktusuk volt, ha a partnerüknek jó egészsége volt, azonban fordított esetben, ha a feleség van rossz egészségi állapotban van, úgy tűnik, nincs különbség a házasság minősége szempontjából a férj számára, mondta el Dr. James Iveniuk, a tanulmány első szerzője.

A következtetések egy 953, átlagosan 39 éve együtt élő, heteroszexuális párokat vizsgáló tanulmányból származnak.

Az eredmények szerint a férfi személyisége és egészsége összefüggött a házassági konfliktusokkal, míg a nő személyisége és egészségi állapota nem sok különbséget jelentett e tekintetben.

„Azok a feleségek, akiknek férje magasabb szintű pozitivitást mutat, kevesebb konfliktusról számoltak be. A feleségek pozitivitása azonban nem mutatott összefüggést a férjek konfliktusról szóló beszámolóival”

– fogalmazott Iveniuk.

Linda J. Waite professzor, a tanulmány társszerzője úgy fogalmazott, hogy számos korábbi tanulmány foglalkozott a családi állapot egészségre gyakorolt hatásával.

„Ez a kutatás lehetővé teszi számunkra, hogy egyéni házasságokat vizsgáljunk, és ne „házas embereket”. Megkapjuk a házasság minőségéről szóló jelentéseket az egyes személyektől, saját személyiségükről és saját egészségükről”.

(PsyBlog)

Nyitókép: