kutyasétáltatás

Valószínűleg te is így sétáltatod a kutyád, pedig kedvenced megőrül tőle

A séták rendkívül fontosak a kutyák számára, nemcsak a mozgás, de a mentális stimuláció és a szocializáció miatt is. És ugyanez vonatkozik a gazdira is: a séta segít elegendő fizikai aktivitáshoz jutni, ami kulcsfontosságú a krónikus betegségek megelőzésében, és fokozza a mentális egészséget is.


Persze örülünk, ha kutyánkat boldognak látjuk a sétákon, sőt, kutatások szerint ez a folyamat hatásos stresszoldó. De a 21. században élünk, ami azt jelenti, hogy gazdiként sokszor nem csak a kedvencünkre koncentrálunk séta közben.

Ehelyett inkább multitaskingolunk, görgetjük az Instagramot, a TikTokot, vagy elmerülünk egy izgalmas podcastban. Egyes állatszakértők ezt a „szórakozott vezetéshez” hasonlítják. Ha nem figyelsz a kutyádra és a környezetedre, könnyen kerülhetsz veszélyes helyzetbe – vagy elveszítheted a kedvenceddel való kötődést.

Ahogy Dr. Katherine A. Houpt, a Cornell Egyetem Állatorvosi Főiskolájának viselkedésgyógyász professzora fogalmaz: amikor sétálni indulsz, „kutyád biztonsága legyen a legfontosabb”.

Összegyűjtöttük, miért is olyan fontos, hogy jelen legyél, miközben a kutyádat sétáltatod.

Belefuthatsz kiváltó okokba vagy kockázatos helyzetekbe

A legtöbb kutya pontosan tudja, hogy mit akar csinálni a sétán, ami nagy valószínűséggel az, hogy szimatoljon, vagy esetleg utolérjen egy másik kutyát. De a séta nem csak érdekes illatokból és új barátokból áll. Egyes kutyák esetleg meg akarnak küzdeni a közeledő ebbel, rámordulnak egy közeli gyerekre, vagy elkapnak egy járdán heverő éles csirkecsontot. Rosszabb esetben valami mérgezőt, például csokoládét, marihuánát vagy xilitet tartalmazó cukorkát is bekaphatnak. A hangokról nem is beszélve: veszélyes lehet, ha éppen nem hallod a biciklis csengetését, vagy a száguldó gördeszka hangját.

Ha figyelsz, megakadályozhatod a kutyaviadalt, vagy elháríthatod, hogy pont akkor sétálj ki az utcára, amikor egy autó megáll.

gazdi telefonozik kutyas\u00e9t\u00e1ltat\u00e1s k\u00f6zben

Fotó: Unsplash

Az alapkiképzést is érvényesítheted, ha közelebb hívod a kutyát, hogy jutalomfalatot adj neki, mielőtt még esélye lenne reagálni egy másik kutyára, vagy elterelheted a figyelmét egy érdekes – de potenciálisan veszélyes – rágcsálnivalóról a földön.

Ha a tulajdonos jobban odafigyel a környezetére, akkor proaktívan, nem pedig reaktívan tud reagálni ezekre a dolgokra

– mondta Dr. Melissa Bain, klinikai állattartás-tudományi professzor.

Ha másért nem is, a kutyasétáltatás közben érdemes a zsebünkben tartani a telefont, hogy minél inkább a kedvencünkre figyeljünk. Az ember-kutya kötelék jelentősen befolyásolja mind az ember, mind a kutya pszichológiai, fiziológiai és fizikai egészségét.

A kutyasétáltatás az adatok szerint csökkenti a negatív érzelmeket, és növeli az érzelmi jólétet és az élettel való elégedettséget. Emellett lehetőséget teremt a kutyusoddal való több interakcióra és kötődésre, ami viszont a kutatások szerint csökkentheti a magányosságot és növelheti az önbecsülést, az empátiát és az önszabályozást. Az ember és kutya közötti kötődés előnyei mélyrehatóak.

Állandóan elfoglalt világunkban úgy tűnhet, hogy a céltalan sétáltatás haszontalan. Pedig a séta, ahogy arra egy tudományos jelentés rámutat: „egy rendkívül érzéki és összetett tevékenység, ahol az objektumokkal és az anyaggal való különböző találkozások, különös érzések és kimondhatatlan benyomások tapasztalhatók".

Így együtt fedezhetitek fel a világot. Figyelsz rájuk, és megérted a különböző helyzetekben felmerülő igényeiket és szükségleteiket. A személyiségük megismerése csak tovább erősíti a kapcsolatotokat, ami még kifizetődőbbé teszi azt.

Forrás: HuffPost Life

Nyitókép: Unsplash