Egy óriás teleszkóp

A tudósok egy bolygóméretű teleszkóp megépítését javasolják

Bár egyelőre elméleti alapokon nyugszik a felvetés, viszont a tudósok szerint egy bolygóméretű teleszkóprendszer, valamint a vele összekötött kvantumszámítógépek forradalmasíthatnák a csillagászati képalkotást.


Egy tanulmány szerint az elméleti obszervatóriumok lehetővé tennék, hogy a kutatók még pontosabban szemügyre vegyék a mélyűrt. Javaslatuk szerint egyedi teleszkópok kerülnének működésbe, melyek egyetlen, sokkal nagyobb nyílású rendszert alkotnának a cél érdekében. Ezzel a technológiával legyőzhetők lehetnek a fizikai korlátok, melyek az adatokon zavart vagy hibákat eredményeznek.

Szakértők elképzelése szerint a folyamat során minden foton különállóan vizsgálható, ezek után pedig egyesével tanulmányozható lenne. Ugyan nagy távolságra elhelyezkedő fotonok is összefonódnak a kvantumvilágban, viszont az egyes teleszkópok azonnal megoszthatnák egymással a kapott információkat.

Természetesen még az így kapott képek is tele lennének hibákkal, éppen ezért jönnek képbe az önkorrigáló kvantumszámítógépek, melyek egyes elméletek szerint képesek javítani a problémákat emberi beavatkozás nélkül. Természetesen egy bolygóméretű teleszkóp gondolata messze előre mutat a jövőbe, viszont ötletszinten is előrelendítheti a technológia menetét.

„Egy bolygóméretű eszközhöz még sok kihívást kell megoldani, de ez egy jó első lépés"

— mondta a tanulmányt szerző csoport vezetője, Zixin Huang.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Futurism