Lady Gaga

Ezért veszélyes a Lady Gaga és Taylor Swift terhessége körüli találgatás

Az emberek még mindig a női testek megszállottjai, és mi sem támasztja jobban alá, mint a Taylor Swift és Lady Gaga körüli legújabb közösségi média őrület, amely az esetleges terhességük körül forog.


Mindkettőjüket lefotózták a közelmúltban kissé kerekdedebb pocakkal − Taylort az Eras turnéja során való fellépés közben, Lady Gagát pedig a nővére esküvőjén −, a világ pedig azóta várandósságukról tanácskozik.

A TikTokot és az Instagramot hamar elárasztották az őrült találgatások, még egészségügyi szakemberek is elmondták a véleményüket.

Taylor nem foglalkozott a saját magával kapcsolatos pletykákkal, de megosztott egy támogató üzenetet Lady Gaga kapcsán, aki egy TikTok-videóban cáfolta a találgatásokat. Taylor a kommentekben megvédte a sztárt:

Egyetérthetünk abban, hogy tolakodó és felelőtlen dolog egy nő testét kommentálni. Gaga nem tartozik senkinek magyarázattal & egyetlen nő sem.

Pontosan. A nők testének állandó és gyakran nagyon is nyilvános megítélése elfogadhatatlan. Azt hiszem, mindannyian egyetérthetünk abban, hogy a testszégyenítés (és a zsírfóbia) aránytalanul nagy mértékben érinti a nőket és a lányokat. Tudjuk, hogy a testszégyenítés milyen negatív hatással van az egyénre: mentális egészségügyi problémákhoz is vezethet, beleértve az étkezési zavarokat, a depressziót, a szorongást, az alacsony önbecsülést és a test diszmorfiát.

A jelenlegi helyzetet még baljósabbá teszi az a tény, hogy Taylor nyíltan beszélt arról, hogy a külsejével kapcsolatos ítélkezés milyen hatással volt a mentális egészségére. A Variety-nek adott 2020-as interjújában arról beszélt, hogy egy bulvárlap egyszer azt állította róla, hogy tinédzserként terhes volt.

Taylor Swift a Super Bowl-nFotó: Profimedia
Az a tény, hogy meglátunk egy női hírességet, akinek a hasa nem teljesen lapos, és azonnal azt feltételezzük, hogy biztosan terhes, jól mutatja az irreális szépségnormákat, amelyek körülvesznek minket. Emlékszem, hogy 18 évesen akkor kerültem először egy magazin címlapjára. És a címlapon az állt, hogy »Terhes 18 évesen?« Csak azért, mert olyasmit viseltem, amitől az alsó hasam nem tűnt laposnak

− mondta.

A Miss Americana című dokumentumfilmjében arról is beszélt, hogy étkezési zavarral küzd:

Voltak olyan pillanatok, amikor láttam egy képet magamról, ahol úgy éreztem, hogy túl nagynak tűnt a hasam, vagy... valaki azt mondta, hogy terhesnek látszom... és ez kiváltja belőlem, hogy egy kicsit éhezzek, vagy egyszerűen abbahagyom az evést.

Hasonlóképpen, Gaga is felfedte a bulimiával folytatott küzdelmét. Még 2012-ben, amikor egy Los Angeles-i diákoknak rendezett konferencián beszélt, bevallotta, hogy „a középiskolában állandóan hányt”, de „rossz lett tőle a hangja, úgyhogy abba kellett hagynia”.

Látszólag szolidaritásból a közös élményeik miatt 2023 januárjában Gaga reagált egy klipre, amelyben Taylor az étkezési zavaráról beszél, és amelyet egy rajongói fiók osztott meg a TikTok-on.:

Nagyon bátor minden, amit mondtál 🖤 wow.
@swiftstorturedpoetry this scene always breaks my heart.💔 | #taylorswift #swifttok ♬ suono originale - swiftstorturedpoetry

Az, hogy egy női hírességet nem teljesen lapos hassal látunk, és azonnal azt feltételezzük, hogy biztosan terhes, jól mutatja, milyen irreális szépségszabványok vesznek körül minket. Azzal, hogy a média megszabja, hogyan kell kinéznie a szép nőnek, és csak egy nagyon szűk szépségtípussal bombáz minket, messzire eltávolított minket attól, hogy hogyan néz ki az átlagos női test − a nagy többségünknek nincs lapos hasa. Régebben a has történelmileg a termékenység, az egészség és a bőség szimbóluma volt, sőt, szépnek tartották.

De a testszégyenítéstől eltekintve, a helyzet még bonyolultabbá válik, amikor az ítéletalkotás terhességi spekulációkkal jár. A terhesség rendkívül érzelemdús téma, függetlenül attól, hogy valaki tudatosan gyermektelen, elvesztett már egy babát, vagy meddőséggel küzd. Egyszerűen nem tudjuk, mi zajlik a zárt ajtók mögött, és a találgatások gyakran fájdalmasak és kegyetlenek lehetnek.

Tiszteletlenség egy nő méhének állapotáról találgatni, amíg az érintettek nem állnak készen arra, hogy megosszák azt.

Forrás: Glamour UK

Nyitókép: Unsplash