​A N458BJ számú Boeing 747-es Jumbo repülőgép

A szaúdi trónörökös Boeing-gépe mindössze 42 óra használat után a roncstelepre tart

A világ legkevesebbet repült Boeing 747-es Jumbo repülőgépe nagyjából 300 millió dollárba, vagyis hozzávetőlegesen 108 milliárd forintba kerülhetett. Csodával határos módon csupán 42 órát volt használatban, azóta pedig oktalanul leselejtezték. Mi a gép története?


A N458BJ számú repülő eredetileg az egykori szaúdi trónörökös, Sultan bin Abdulaziz Al Saud tulajdona volt. A hatalmas utasszállítót a herceg saját magánrepülőként akarta használni 2012-től. A gép az első hónapokat Bázelben töltötte, ahol előkészítették a minden luxuskényelemmel felszerelt VIP-belsőt. Sajnálatos módon a tulajdonos egy évvel az átadás előtt elhunyt.

A tragikus esetet követően a repülőgép — mindössze 42 órányi repülési idővel — egy svájci raktárban porosodott tíz éven keresztül. Mivel egyik rokon sem jelentkezett a járműért, így birtokos nélkül maradt. A repüléskövető adatok szerint a gép idén egy nagyon hosszú utat tett meg Marana városában található Pinal Airparkba, amely egy híres repülőgép-roncsbánya.

Ezen a területen használaton kívüli gépeket szednek szét, majd a működőképes alkatrészeiket újra felhasználják frissebb modellek fejlesztésénél. Mivel ide szállították, így elképzelhető, hogy kivonják a forgalomból a N458BJ-t, annak ellenére, hogy a hasonló típusokat nagyjából 100 ezer repült óra teljesítése után selejtezik.

Hivatalos megerősítés még nem érkezett a felbontásával kapcsolatban. Elképzelhető, hogy a Boeing vissza szeretné vásárolni az alig használt csúcsmodellt, viszont a koronavírus világjárvány számos tulajdonost arra késztetett a világon, hogy idő előtt nyugdíjazzák gépeiket új fejlesztések reményében. Szomorú, viszont ez lehetett az utolsó útja minden idők legkevesebbet használt Boeing 747-esének.