brazil dió

Napi 3 szem ebből a dióféléből garantálja az erős immunrendszert

Mandula, mogyoró, kesudió. Ezek mind előkelő helyen szerepelnek a táplálkozásban jártas szakemberek kedvenc táplálékainak listáján. Alig esik szó azonban arról az ásványi anyagokban és vitaminokban rendkívül gazdag brazil dióról, amely az egyik legtáplálóbb dióféle.


Mi is az a brazil dió?

A brazil dió tulajdonképpen a Bertholletia excelsa, az Amazonas esőerdeiben őshonos fa nagy magjai. Ez a szuper magas fa – amely akár az 50 méteres magasságot is elérheti – olyan dél-amerikai országokban nő, mint Peru, Ecuador, Kolumbia, Venezuela és Brazília.

A magok valójában egy kókuszdió-szerű gyümölcsben nőnek, amelyet értékesítés előtt kiszárítanak. Még vajas íze és sűrű állaga is hasonló a kókuszdióéhoz.

brazil di\u00f3

Fotó: Shutterstock

A brazil dió olyan tápanyagokat is tartalmaz – mint az E-vitamin, a B6-vitamin, a cink, valamint az omega 3 és 6 – amelyek támogatják az egészséges, ragyogó bőrt. Továbbá gazdag magnéziumban, amely szabályozza a melatonint, ez elősegíti a nyugodt éjszakai alvást és támogatja a csontok egészségét. Erős antioxidánsai pedig jótékony az agysejtek és a neurodegeneratív betegségek kordában tartása szempontjából is.

De ez még nem minden.

A brazil dió többek közt támogatja a szív egészségét és a máj glutation termelését, valamint csökkenti a gyulladásokat, a koleszterin- és a vércukorszintet is.

Akármennyire is jótékony hatású, a túl sok brazil dió fogyasztása szelénmérgezéshez vezethet. Azonban körülbelül 50 brazil diót kellene egy nap megennünk ahhoz, hogy mindez bekövetkezzen.

A szakértők azt javasolják, hogy a brazil dió fogyasztását legfeljebb napi 3-5 darabra korlátozzuk, illetve fontos, hogy aki a diófélékre allergiás, annak ezt is tilos fogyasztania.

Hogyan együk a brazil diót?

Akár magában, akár felaprítva tökéletes csemege, amelyet kiegészíthetünk aszalt fügével, datolyával, kakaóval, fahéjjal vagy kókuszreszelékkel. Ha reggelihez ennénk, tegyük bátran szeretett turmixainkba, chiamagos pudingunkhoz, zabpelyhünkhöz vagy joghurtunkhoz.

Ebédre vagy vacsorára salátákhoz, gabonatálakhoz és levesekhez egyaránt passzol. Készíthetünk vele pestót is, csak annyi a dolgunk, hogy a fenyőmagot brazil dióval helyettesítjük.

Forrás: Vogue

Nyitókép: Shutterstock