Korzika

8 csodaszép európai tengerpart, ahol érdemes tenned egy sétát

Tenger felé vennéd az irányt a nyáron, de szeretnél aktív napokat is becsempészni a pihenőidődbe? Segítünk: összegyűjtöttük a legszebb tengerparti séták útvonalait a csillogó Hebridáktól a korzikai varázslatos sziklákig. Egy nagy séta után pedig még élvezetesebb lesz a megmártózás a tengerben, hidd el!


Séták, vadvilág és borok Portugáliában

Hal\u00e1szok \u00fatja

Fotó: Unsplash

A dél-portugáliai Halászok útja varázslatos. Érdemes Porto Covóból nekiindulni és Lagos felé tartani, és közben rusztikus falvak, macskaköves városok és szörfös helyek kerülnek az utunkba. Akiknek kevés az idejük, az ösvény egy kisebb szakaszát is végigjárhatják. A gyalogtúra lélegzetelállító kilátással, vadregényes strandokkal, kristálytiszta vízzel, fenyőerdőkkel, szőlőültetvényekkel és vadvirágos rétekkel várja a túrázókat. Rengeteg vadon élő állatot figyelhetsz meg az út során − gyíkokat, gólyákat, kormoránokat és számtalan más madarat −, az út mentén található éttermekben pedig tenger gyümölcseit csemegézhetsz.

​Tücsök a tengerparton, Fife, Skócia

Szereted a strandokat, a madármegfigyelést, a krikettet és egy jó kocsmát? Akkor próbáld ki ezt a sétát a fife-i East Neuk partvidékén. A séta Elie-ben ér véget, de a kiindulási pont változhat. Kezdheted Pittenweemben, onnan körülbelül 6,5 kilométeres séta. Közben hallgathatod a hullámok, a sirályok, és a tücskök közös koncertjét. Az elie-i Ship Inn egy nagyszerű parti kocsma: mesés a sör és az étel, és van saját krikettcsapata. A pálya pedig a tengerparton vár.

​Mocsárrétek, Hampshire, Anglia

Hampshire

Fotó: Unsplash

A Lymington és Milford-on-Sea közötti megközelítőleg 8 kilométeres szakasz sok jót kínál. A sós mocsarak, lápok és strandok hálózata számos felfedezésre váró útvonalat, valamint rengeteg vadon élő állatot és tájat rejt. Az árapály medencék fészkelő és vándormadarak, valamint bogarak és pillangók populációi számára nyújtanak menedéket. A Solent a távolban a Wight-szigetig húzódik. A közelebbi Hurst Castle, a VIII. Henrik által épített erődítmény ágyúkkal, kiállításokkal és kávézóval várja a látogatókat, és gyalog vagy komppal is megközelíthető.

​Arany dűnék, Észak-Wales


Nincs is jobb egy hosszú, széles, gyönyörű tengerpartnál, az észak-walesi Dyfi-torkolatban, Aberdyfi és Tywyn között húzódó körülbelül 6,5 kilométeres homokos part pedig az egyik legjobb. Sétálj végig a homokon, vagy mássz fel a dűnékre, és élvezd a keringő sárkányok látványát és a pacsirták énekét. Élvezd a kilátást a vízen át Borthig és északra, Snowdonia (vagy Eryri) felé. A visszaút előtt nézz szét Tywyn vagy Aberdyfi kávézóiban, üzleteiben és fagylaltozóiban!

​Lélegzetelállító csúcsok, Korzika

Bár szigorúan véve nem tengerparti útvonal, Korzikát az északnyugati partvonaltól a délkeleti partokig átsétálni csodálatos élmény, több mint 160 kilométeres csodálatos kilátással, beleértve a zord hegyeket és a tengerre nyíló kilátást. Érdemes Calenzana városából indulni, és Conca városában befejezni a túrát. A GR20 útvonal gyönyörű tájakon halad keresztül, többek között a Cirque de la Solitude-on, egy hegycsúcsok által körülvett hegyi völgyben. Az éhes kempingezőknek vagy azoknak, akik éjszakára ágyra vágynak, a menedékházak és a bergerie-k kínálnak szállást, és egyúttal bepillantást engednek a helyi kultúrába is.

​Zöldesen csillogó tenger, Hebridák, Skócia

Hebrid\u00e1k

Fotó: Unsplash


Az Albantól háromórás kompútra fekvő Hebridák szigete, Coll több mint 20 stranddal rendelkezik. A legtöbb az északi partvidéken található, néhány kilométerre a Coll egyetlen falujában, Arinagourban található kényelmes szállótól. Szánj rá időt, üdvözöld a birkákat, és tartsd szemmel a sasokat útközben. Elsétálhatsz Cliadig, egy mézszínű homokos félholdig, ahol a tenger olyan tiszta, hogy zöldesen csillog. Az Atlanti-óceán levegőjének is sós íze van, a közelben sütkérező kövér fókák ugatva köszöntenek.

​Séta dűnék és lagúnák mellett, Hollandia

Indulj nyugat felé Hollandiában, amíg el nem éred Camperduint. Majd indulj délre, a csendes, fehér, homokos strandok és a magas dűnék mentén. Elsétálsz egy lagúna mellett, majd a Hargen pavilonnál megpihenhetsz, mielőtt továbbsétálnál Schoorlba. Ez a strand autóval nem megközelíthető, így afféle rejtett gyöngyszemnek számít. Ha tovább mész, elhaladsz a De Kerf nevű kísérlet mellett, ahol a tenger dagálykor elnyeli a szárazföldet, amíg el nem éred Bergen aan Zee-t, a holland jet set nagyobb tengerparti üdülőhelyét. Itt rengeteg tengerparti éttermet találsz.

​Pine and dine, Cádiz, Spanyolország

C\u00e1diz

Fotó: Unsplash

A széles, finom homokos strandon, a La Puntillánál indulj, ahol a Guadalete folyó a cádizi öbölbe ömlik El Puerto de Santa María-ban. A séta a paseo marítimo mentén Puerto Sherryig körülbelül 40 percet vesz igénybe. Jobbra egy kemping mellett haladhatsz el, majd később jön az El Castillito nevű chiringuito (strandbár), ahol tengeri herkentyűket szolgálnak fel. Ezután a lankás lejtőn menj felfelé, jobbra a fenyőerdővel és az öbölre, Cádizra nyíló kilátással. Az ösvény lejt a jachtkikötőhöz, ahol kávézók és éttermek találhatók.

Forrás: Guardian

Nyitókép: Unsplash