Légszennyezés Párizsban

A légszennyezés csökkentése támogathatja az egészséges agyfejlődést

Egy új tanulmány szerint egy hordozható légtisztító készülék elhelyezése a lakásban csökkentheti a légszennyezés a gyermekek agyfejlődésére gyakorolt negatív hatásait.


A Simon Fraser Egyetem kutatói amerikai és mongol tudósokkal együttműködve vizsgálták a légszűrők használatának előnyeit a terhesség alatti légszennyezésnek való kitettség csökkentése érdekében, és értékelték a gyermekek intelligenciájára gyakorolt hatást.

A kutatók megjegyzik, hogy randomizált, kontrollált vizsgálatuk az első olyan tanulmány, amely a maga nemében dokumentálja a légszennyezés csökkentésének a gyermekek kognitív képességére gyakorolt hatását.

A csapat 2014-től kezdődően 540 terhes nőt toborzott a mongóliai Ulánbátorban, hogy részt vegyenek az Ulaanbaatar Gestation and Air Pollution Research (UGAAR) tanulmányban. Ulánbátorban a világ egyik legrosszabb a levegő minősége, amely jóval meghaladja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott irányelveket, írja a Medical Xpress.

A nők a terhesség 18. heténél fiatalabbak és nemdohányzók voltak, akik korábban nem használtak légszűrő berendezést az otthonukban. Véletlenszerűen osztották be őket a kontroll- vagy a beavatkozói csoportba.

A beavatkozó csoport egy vagy két HEPA-szűrős légtisztítót kapott, és arra ösztönözték őket, hogy terhességük ideje alatt folyamatosan üzemeltessék a légtisztítót. A készülékeket a gyerekek megszületése után eltávolították az otthonukból.

A kutatók később négyéves korukban megmérték a gyermekek teljes skálájú intelligenciahányadosát (FSIQ) a Weschler Preschool and Primary Scale of Intelligence segítségével.

Azt találták, hogy a légtisztítót használó anyák gyermekeinek átlagos FSIQ-értéke 2,8 ponttal magasabb volt, mint annak a csoportnak, amelyik nem használt légtisztítót a terhesség alatt.

„Ezek az eredmények a korábbi tanulmányokból származó bizonyítékokkal együtt erősen utalnak arra, hogy a légszennyezés veszélyt jelent az agy fejlődésére. A jó hír azonban az, hogy az expozíció csökkentése egyértelmű előnyökkel járt”

– mondta Ryan Allen, az SFU Egészségtudományi Karának környezet-egészségügyi professzora.

A beavatkozó csoportba tartozó gyermekek átlagos szóbeli szövegértési index-pontszámai is szignifikánsan magasabbak voltak, ami összhangban van a korábbi megfigyelési tanulmányok eredményeivel. A kutatás arra utal, hogy a gyermekek verbális készségei különösen érzékenyek lehetnek a légszennyezettségnek való kitettségre.

A világ lakosságának több mint 90 százaléka olyan levegőt lélegzik be, amelynek részecskekoncentrációja meghaladja a WHO irányelveit. A kutatók szerint a légszennyezésnek az agy fejlődésére gyakorolt lakossági szintű hatása még akkor is jelentős lehet, ha az egyéni szintű hatások szerények.

Tanulmányuk eredményei arra utalnak, hogy a terhesség alatti légszennyezésnek való kitettség csökkentése világszerte javíthatná a gyermekek kognitív fejlődését.

„A légszennyezés mindenhol jelen van, és megakadályozza, hogy a gyermekek teljes mértékben kiaknázzák a bennük rejlő lehetőségeket. A légtisztítók nyújthatnak némi védelmet, de végső soron az összes gyermek védelmének egyetlen módja a károsanyag-kibocsátás csökkentése”

– teszi hozzá Allen.

Nyitókép: Shutterstock