Padlón hátán fekvő macska

Bocsánatot kért a fizika törvényét macskájával bemutató tanár

A tanár megpróbálta bemutatni, hogyan teszi lehetővé a macskák számára természetes egyensúlyozó rendszerük, hogy a magasból való leeséskor újra tájékozódjanak.


Lee Fengtajvani tanár bocsánatot kért azután, hogy nagy port kavart viszonylag egyedi tanítási módszere egyik óráján, melynek során többször is a földre dobta Laifu nevű macskáját, hogy bemutassa a fizika elvét.

Az egyik diák által rögzített videón jól látszik, ahogy a tanár macskáját a kemény padlóra dobja, miközben megpróbálta bemutatni a szögimpulzus megőrzésének elvét, amely szerint lehetetlen, hogy egy tárgy külső erő vagy nyomaték nélkül ne forogjon.

A macskák azonban képesek szembeszállni ezzel az elvvel, és anélkül, hogy bármilyen külső erővel, például egy fallal érintkeznének, a lábukra esnek, hogy megpördüljenek és biztonságosan landoljanak.

Lee a macskák ezen természetes egyensúlyozó rendszerét akarta ezzel illusztrálni, amely lehetővé teszi számukra, hogy irányt váltsanak. Ennek az oka, hogy a macskáknak rendkívül rugalmas gerincük van, ami lehetővé teszi számukra, hogy a levegőben csavarják és hajlítsák a testüket.

A Facebookon március elején közzétett videón az látható, ahogy a tanár fejjel lefelé tartja a macskát, megragadja a lábát, és hagyja, hogy a földre essen.

Lee szerint nincs probléma azzal, ha a fent említett próbát egy macskával végezzük, azonban egy kutyával azt már nem tehetjük meg. A földre eséskor sziszegő hangot kiadó macskát látva, azonban, nem biztos, hogy ez rendben van.

A videó vírusként terjedt el a közösségi médiában, és sokan kritizálták a tanárt érzéketlen bemutatója miatt, valamint azért, mert rossz példát mutat a diákjainak.

„Tanárnak lenni nem arra kellene tanítani a gyerekeket, hogy szeressék és tiszteljék az életet? Ez egy rossz demonstráció volt”

– kommentálta egy felhasználó.

„Maga egy macskabántalmazó. Rossz dolgokra tanítja a diákokat”

– írta egy másik felháborodott kommentelő.

Lee azóta bocsánatot kért, és elmondta, hogy az ominózus incidens után állatorvosi vizsgálatra vitte a cicát, mert felismerte, hogy ez mentális stresszt okozhatott neki.

„Mint Laifu tulajdonosa, nem vettem tudomást a kísérlet által okozott fizikai és mentális károkról. Tanárként ellentmondásosan viselkedtem anélkül, hogy figyelembe vettem volna, hogy ez negatív hatással lehet a diákjaimra és másokra”

– írta Facebook-bejegyzésében.

Hozzátette, hogy macskáját egy jótékonysági szervezettől fogadta örökbe, és hagyja neki, hogy vele aludjon az ágyában, nyilvánvalóan azért, hogy kimutassa a macska iránti szeretetét és törődését.

Lee elmondta, hogy 50 000 új tajvani dollárt (kb. 600 ezer forint) adományozott a Taiwan Homeless Animal Rescue Association nevű állatmentő egyesületnek, hogy jóvá tegye helytelen cselekedetét.

(Independent)

Nyitókép: Unsplash