egy macska kaparja a kanapét

Így akadályozhatod meg, hogy a macskád szétkaparja a bútorokat

A legtöbb cicatulajdonos ismeri a szakadt párnákat, szőnyegeket és kanapékat. A macska kaparása veleszületett ösztön, ennek ellenére a gazdik gyakran viselkedési problémának tekintik, és ezért kevésbé állatbarát beavatkozásokhoz fordulnak.


Egy nemzetközi kutatócsoport most megvizsgálta, hogy mely tényezők befolyásolják a házimacskák nemkívánatos kaparó viselkedését. A csapat a Frontiers in Veterinary Science című szaklapban tette közzé eredményeit.

Itt azt mutatjuk be, hogy bizonyos tényezők − például a gyermekek otthoni jelenléte, a macskák személyiségjegyei és aktivitásuk szintje − jelentősen befolyásolják a kaparó viselkedés mértékét. Eredményeink segíthetnek a gazdiknak a kaparás kezelésében és megfelelő anyagok felé történő átirányításában, ami elősegítheti a macskák és gazdáik harmonikusabb életkörülményeinek kialakulását

− mondta Dr. Yasemin Salgirli Demi̇rbas, az Ankarai Egyetem állatorvosi kutatója, a tanulmány első szerzője.

​Gyerekek, játék és személyiség

A kutatók több mint 1200 franciaországi macskatulajdonost kérdeztek meg macskatársaik mindennapi életéről és jellemzőiről, valamint nemkívánatos kaparó viselkedéséről. Az eredmények azt mutatták, hogy több tényező is befolyásolja a macskák vakarózási viselkedését.

Egyértelmű kapcsolatot látunk bizonyos környezeti és viselkedési tényezők és a macskák fokozott vakarózási viselkedése között. Konkrétan a gyermekek jelenléte a lakásban, valamint a nagyfokú játék és az éjszakai aktivitás jelentősen hozzájárul a fokozott kaparáshoz. Az agresszívnek leírt macskák szintén magasabb kaparószintet mutattak

− magyarázta Salgirli Demirbas.

egy macska alszik a sz\u00e9tkapart kanap\u00e9 karf\u00e1j\u00e1n

Fotó: Shutterstock

A kutatók szerint a stressz a nem kívánt kaparás egyik vezető okának bizonyult. Például a gyerekek jelenléte, különösen amíg kicsik, felerősítheti a stresszt, és ez lehet az egyik oka annak, hogy a macskák stresszből kaparnak. A fokozott kaparás és az otthon tartózkodó gyermekek közötti kapcsolat azonban nem teljesen tisztázott, ezért további vizsgálatokra van szükség. Egy másik tényező, amely szintén összefüggésbe hozható a stresszel, a játékosság. Amikor a macskák sokáig játszanak, a megszakítás nélküli ingerlés miatt megemelkedhet a stressz-szintjük.

​Macskabarát kaparó beavatkozások

A macska által gyakran látogatott helyeken vagy a kedvenc pihenőhelyük közelében elhelyezett kaparófák, illetve a feromonok használata csökkentheti a macskák kaparását a bútorokon.

A biztonságos búvóhelyek, a magasabban fekvő megfigyelőhelyek és a bőséges játéklehetőségek biztosítása szintén segíthet a stressz enyhítésében és abban, hogy a macskát konstruktívabb tevékenységekbe vonjuk be

− mutatott rá Salgirli Demirbas.

A legfontosabb, hogy több rövid, a sikeres vadászati forgatókönyveket utánzó játékfoglalkozást alakítsunk kedvencünk számára. Ezek nagyobb valószínűséggel tartják fenn a macskák érdeklődését és csökkentik a stresszt, ami végső soron csökkentheti a bútorok kaparását. Emellett elősegíthetik a macskák és gondozóik közötti kötődést is.

A kaparási viselkedés mögöttes érzelmi motivációinak, például a frusztrációnak a megértése, amelyek a jelek szerint személyiségjegyekhez és környezeti tényezőkhöz kapcsolódnak, lehetővé teszi a gazdik számára, hogy közvetlenül foglalkozzanak ezekkel a problémákkal

− tette hozzá Salgirli Demirbas.

Forrás: Phys.org

Nyitókép: Shutterstock