Egy Marson sétáló űrhajósról készített illusztráció

Sosem láttuk ezt az oldalát — egy űrszonda leképezte a Mars teljes felszínét​

A Tianwen-1 névre keresztelt kínai űrszonda teljesítette a küldetését, mely során a Mars teljes egészéről felvételeket készített. Az új adatoknak köszönhetően a szakemberek egy teljesebb képet kaptak a vörös bolygó felszínéről és geológiai sajátosságairól.


Az űrszonda a küldetése során hat különböző eszközt szállított a felfedezésre váró égitestre: egy orbitert (keringő egységet), két kihelyezhető kamerát, egy leszállóegységet, valamint egy távoli kamerát és egy Zhurong rovert. A szóban forgó képeket az orbiter készítette, miközben 1344-szer megkerülte a Marsot. Keringésének hála minden szemszögből meg tudta vizsgálni a felszínt, miközben a marsjáró a felszínt közelebbről tanulmányozta.

A felvételeken szereplő környezetben a szakértők azt látták, amire számítottak, vagyis poros dűnéket, pajzsvulkánokat, becsapódási krátereket, valamint az északi pólust is. Végeredményként a szonda 1040 gigabájtnyi nyers tudományos adatot gyűjtött, melyeket a Földön feldolgoztak, majd továbbadták őket más tanulmányok elvégzéséhez.

A Tianwen-1 2020. július 23-án indult útnak, pályára állásával és leszállásával pedig történelmileg nagyon fontos pillanat érkezett el, hiszen előtte csak a NASA volt képes működő orbitert és leszállóegységet juttatni oda, még az 1975-ös Viking 1 és 2-es küldetések során.

Még a NASA programja előtt a Szovjetunió is próbálkozott háromszor, ellenben mindegyikkel kapcsolatban akadtak problémák vagy az adatküldéssel, más esetekben pedig a leszállással. A mostani légi felvételek mellett a Zhurong júniusban sikeresen talált hidratált ásványokat, amelyek valószínűleg talajvízzel kapcsolatosak. A rovert azóta nyugalmi üzemmódba kellett kapcsolni a marsi tél következtében jelentkező időjárás-változás miatt.

A Tianwen-1 eredményei azt bizonyítják, hogy a Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) valóban teljes erőkkel a Mars felfedezésére koncentrál. Többek között azt is bejelentették, hogy 2033-ra legénységgel együtt szeretnének űrhajót küldeni a vörös bolygóra. Ezzel a tervükkel megelőzik a NASA célkitűzéseit, ugyanis ők 2040 körül látnak lehetőséget egy ilyen program elindítására.

Nyitókép: Unsplash/Nicolas Lobos

Forrás: ScienceAlert