nők összecsapják a kezüket boldogan

A mikrofeminizmus vírusként terjed a TikTokon – de mit jelent ez egyáltalán?

Nemrég fedeztük fel a mikrofeminizmus fogalmát. A meghatározás aláhúzza azt az elképzelést, hogy a változás megteremtéséhez nem mindig grandiózus tettekre van szükség, hanem az apró, napi gesztusok is segítenek a változásban.Jen Manly pedagógusoknak készít tartalmakat a TikTok-on, és azt vallja, hogy már régóta tudatában van annak, hogy mikrofeminista típusú dolgokat csinál, de arra nem gondolt, hogy ennek neve is van. Egészen a közelmúltig, amikor a mikrofeminizmus fogalma elkezdett terjedni a TikTok-on.

@strategicclassroom Replying to @Suzanne yesss this is my favorite act of microfeminism. Shoutout Kali at @joinblush for this solid piece of advice in my 20s. #feminism #microfeminism ♬ original sound - Jen | Teacher Time Hacks

Ahogy korábban a csajos vacsora vagy a hangulatos kardió, úgy a mikrofeminizmus is egy olyan közös tapasztalatot foglal magába, amellyel sok nő azonosulni tud, de sosem volt rá szava.

Nem hiszem, hogy ez egy trend, vagy akár újdonság − a nők azt mondják, hogy már 40 éve csinálják ezeket a dolgokat

− mondja Katie Wood, aki úgy valósítja meg a mikrofeminizmust, hogy a vezérigazgatókra és más befolyásos üzleti vezetőkre először „she”-ként hivatkozik a „he" helyett.

n\u0151k egym\u00e1st \u00e1tkarolva \u00e1llnak

Fotó: Shutterstock

A kifejezés először Ashley Chaney producer és műsorvezető márciusi videójában jelent meg, aki elmondása szerint nem tudja magáénak tudni a kifejezést, de úgy tűnik, mégis az ő videójának köszönhetően terjedt el a közösségi médiában.

Videójában elmondja, hogy számára a mikrofeminizmus kedvenc formája az, amikor egy női asszisztens nevét a főnöke neve elé teszi, amikor munkahelyi e-mailt küld.

Más nőket is arra bátorít, hogy találják ki a saját verziójukat. Videóját több mint 2 milliószor néztek meg, és számos hozzászólást kapott nők részéről, akik saját tippjeiket osztották meg. Chaney kedvencei az ingatlanszakmában dolgozó emberek, akik, ha egy pár együtt vesz házat, a férfi helyett a nő nevét tüntetik fel először.

Tetszik, hogy mindannyian létrehoztuk ezt a titkos paktumot, amit nem is mondtunk ki hangosan, és vállaljuk a nők támogatásának ezeket a kis apró mikro-pillanatait. Nem mondom, hogy ez teljesen újszerű cselekedet, de talán ez az első alkalom, hogy neve is van

− mondja.

@iamashleychaney Girl’s girl, corporate edition. #microfeminism #feminist #feminism #corporatelife #girlsgirl ♬ original sound - Ashley Chaney

A kifejezés TikTok-szerte sok visszhangra talált. Sok nő szeretné jobbá tenni a világot nőtársai számára, de nem érzi magát felhatalmazva, hogy ezt megtehesse.

Az előttünk járó nők olyan sokat tettek, de még mindig küzdünk a jogi egyenlőségért a diszkriminatív törvények eltörlésében, a reproduktív jogokért, a munkahelyi jogokért, a szexuális felszabadításért és az egyéni autonómiáért. A mikrofeminizmus alatt olyan apró dolgokat értünk, amelyeket mindenki megtehet, és amelyek ha csak egy kicsit is, de elmozdíthatják az iránytűt

− teszi hozzá Wood.


Forrás: Glamour UK

Nyitókép: Shutterstock