egy család együtt játszik

5 dolog, amit egy jó szülő minden nap megtesz a gyerekével

Néha meg vagyunk győződve arról, hogy van egy útiterv ahhoz, hogy a valaha volt legjobb szülők legyünk. De hogyan találjunk rá erre?


Melanie McGrath családterapeuta, pszichoanalitikus és nem utolsósorban anya osztotta meg tapasztalatait, és adott öt támpontot ahhoz, hogy jó úton járunk szülőként. Íme 5 dolog, amit minden igazán nagyszerű szülő minden egyes nap megtesz.

​1. Játszik

A gyerekek munkája a játék. Egy csecsemő számára a kúszás komoly vállalkozás. Ez a játék, a mozgás és a munka kombinációja. Minden szülőben ott rejlik a játék lehetősége, amely az igazán jó szülői magatartás egyik jellemzője. Csatlakozz be a gyereked mellé a játékba, fröcsköljetek, játszatok a játékokkal, rajzoljatok, nevessetek! A közös szórakozás feldobja a hangulatunkat, erősít, és az agyunk kreatív részeit is edzi.

Ne feledd, a legboldogabb gyermekkori emlékeink azok, amelyek tele vannak mókával és nevetéssel.

​2. Elismeri a nehéz részeket

A jó szülői magatartás rendszeres önfeláldozást igényel − határozatlan időre. Szülőként, tudatában vagyunk-e vagy sem, időnként mindannyian „utáljuk kicsit" a gyerekeinket. Lehet, hogy a szájhős viselkedésük megy az idegeinkre. Vagy talán egy kicsit neheztelünk, mert a szülői lét követelményei állandóan jelen vannak.

A gondolat, hogy elismerjük, hogy pillanatnyilag nem szeretjük a gyerekünket és/vagy utálunk szülőnek lenni, fontos lépés a legjobb szülővé válásunkhoz vezető úton.

​3. Nem felejti el, hogy a gyerekek még nincsenek készen

egy anyuka a kisl\u00e1ny\u00e1val rajzol

Fotó: Shutterstock

Thomas Lynaugh modern pszichoanalitikus szerint ma „a gyermeknek sikeres készterméknek kell lennie. Nincs idő rá, hogy a gyermek felfedezze egyedi potenciálját, és igyekezzen kiteljesíteni azt. A versenyetika átvette az uralmat." Ma sikeres gyereknek kell lenni, ez pedig szorongást szül. Húzz határokat, például este csekkolj egy kicsit ki az anyai szerepből! Ennek köszönhetően másnap reggel ismét életvidám anyuka tudsz lenni.

A határok ismerete, a határok felállítása, a határok tiszteletben tartása − ezt látni a szüleinkben megnyugtató, és csökkenti a szorongást.

​4. Vigyáz magára

Csak azt tehetjük másokért, amit magunkért is meg tudunk tenni. Mi szülők túl gyakran érezzük magunkat bűnösnek, ha időt szánunk magunkra. Ha magunkat elítéljük és kritizáljuk, akkor másokkal szemben is ítélkezünk és kritikusak vagyunk, beleértve a gyermekeinket is. Minél rendszeresebben építjük be az öngondozást a napirendünkbe, annál inkább feltöltődünk.

Ráadásul az öngondoskodásunk példáján keresztül egész életre szóló modellek lehetünk gyermekeink számára.

​5. Tanul a hibáiból

Szülőként az érzések váratlan örvényébe kerülhetünk olykor. Gondolod, hogy te vagy az első szülő, aki hibát követ el a gyermekével? A hibák az egyik legjobb tanulási eszközünk. Amikor hibákat követünk el a gyermekeinkkel, megtanuljuk, hogyan javítsuk ki ezeket.

Pozitív mintát adhatunk a gyerekünknek a hibák elkövetésének, a hibából való tanulásnak és a dolgok helyrehozásának a tapasztalatából.


Forrás: YourTango

Nyitókép: Shutterstock