anyuka a kisgyerekét tartja a tengerparton nevetve

5 jel, ami arra utalhat, hogy érzelmileg éretlen szülőkkel nőttél fel

Ha valaha is érezted már úgy, hogy egy szüleid nem bántak jól veled, pedig nem bántalmaztak fizikailag, és nem különösebben ingatagok, nehéz lehet megmagyarázni az érzéseidet.


A szülőknek nem kell erőszakosnak vagy elhanyagolónak lenniük ahhoz, hogy érzelmileg éretlenek legyenek

mondtaDr. Lindsay C. Gibson klinikai pszichológus az Insidernek. Gibson néhány olyan alapvető vonást is megosztott, amelyekkel az „érzelmileg éretlen" szülők rendelkeznek. Hozzáteszi, hogy ezek a szülők ugyan biztosítják az alapvető szükségleteket a gyerekeiknek, de mégsem képesek igazán kapcsolatot teremteni velük. Következzenek hát azok a jelek, amelyek elárulhatják, ha egy szülő érzelmileg éretlen.

​1. Mindig visszahozzák a hangsúlyt magukra

Az érzelmi éretlenség egyik legnyilvánvalóbb jele az egocentrizmus és az önimádat. Esetleg előfordulhat, hogy feltesznek neked egy kérdést, mielőtt visszahozzák a beszélgetést saját magukra. Ez a gondolkodásmód befolyásolja azt is, hogy általában hogyan bánnak veled. Egy érzelmileg érett személy automatikusan figyelembe veszi mások jogait és érzéseit.

​2. Soha nem érdekli őket a te nézőpontod

Az érzelmileg éretlen szülők névjegye az empátia hiánya. Ha nézeteltérésbe keveredtek, mindig az ő álláspontjuk a helyes − függetlenül attól, hogy te mennyire érzed úgy, hogy tévednek. Ha valami kellemetlenül érinti őket, vagy az önbecsülésük veszélybe kerül, egyszerűen megváltoztatják a valóságról alkotott képüket.

​3. Nem kérnek bocsánatot

egy anyuka \u00e1t\u00f6leli a kisfi\u00e1t

Fotó: unsplash

Mivel saját magukra koncentrálnak, és nem fogékonyak más nézőpontokra, nem valószínű, hogy bocsánatot kérnek. Bár sokan makacskodnak vagy védekeznek egy veszekedés során, az érzelmileg éretlen szülőknek nincs olyan higgadt pillanatuk, amikor elgondolkodnának azon, hogy milyen szerepet játszottak a veszekedés során. Mivel nem kíváncsiak arra, hogy hol tudnának javítani a kommunikációjukon, előfordulhat, hogy újra és újra ugyanazokat a típusú nézeteltéréseket tapasztalják.

​4. Más emberek körében népszerűek, de veled távolságtartóak

Az érzelmileg éretlen szülők képesek lehetnek arra, hogy mások előtt elrejtsék a fenti tulajdonságaikat. Lehetnek szociálisan népszerűek, mert ilyenkor jól kordában tudják magukat tartani. De amikor olyan érzelmi közelségre kerül sor, ahol meg kell nyílni egymás előtt, ott visszalépnek.

​5. Csak a gyakorlati dolgokban mutatják meg magukat

Ha a szüleid fizették az egyetemi tandíjadat, vagy nagyszerűen gondoskodtak rólad, amikor beteg voltál, akkor lehet, hogy ambivalensnek érzed az „érzelmileg éretlen" címkét. Hiszen hogy lennének önzőek, ha ilyen nagy anyagi vagy időbeli kötelezettségeket vállaltak a nevelésed során. De ha észreveszed, ezek mind kézzelfogható dolgokhoz kapcsolódnak, a felnőtté válás pedig sokkal több, mint a fizikai szükségletek. Fontos, hogy megkapd azt az érzelmi kapcsolatot és empátiát, amit az érzelmileg érett szülők tudnak adni a gyerekeiknek.


Nyitókép: unsplash