Robbanás - A kép elemeit a NASA bocsátotta rendelkezésre

Nóva-robbanás jön, ekkor kell feltekinteni az égre

Mostantól szeptemberig tartsuk nyitva a szemünket, ha egy igazán látványos, éjszakai égi eseményre vágyunk.

Egy 3000 fényév távolságból érkező nóva-robbanás az éjszakai égbolton fel fog lobbani, és az északi féltekén szabad szemmel is láthatóvá válik az előrejelzések szerint.

A NASA szerint a nóva-robbanás, amely lényegében egy kettős csillagrendszer felrobbanása, a T Coronae Borealis csillagrendszerből fog kiindulni, és körülbelül egy hétig olyan fényes lesz, mint a Sarkcsillag.

A fény ezután elhalványul, és talán csak 80 év múlva fog újra megjelenni. Ez a csillagrendszer utoljára 1946-ban vált nóvává.

A nóva-robbanás várhatóan az ív alakú Corona Borealis csillagkép részeként jelenik majd meg, amely a Bootes és a Herkules csillagképek között fekszik.

A kettős csillagrendszerek időnként nóva-robbanásba torkollnak, amelyben az egyik csillag hidrogénje felhalmozódik a körülötte keringő fehér törpecsillag felszínén. A hidrogén, a hőmérséklet és a nyomás óriási mértékű felhalmozódása után a törpecsillag látványos és szuperfényes termonukleáris robbanás formájában kilöki a hidrogénréteget.

Ez történik a T Coronae Borealisban, egy vörös óriás és egy fehér törpecsillagból álló kettős csillagrendszerben.

Közelről nézve a nóva-robbanás olyan heves esemény lehet, amely az égboltot is megrázná. De a mi nézőpontunkból, biztonságban a Földön, fényes, csodálatos csillogás lesz.

(Futurism)

Nyitókép: Shutterstock