Egy nárcisztikus személy viselkedéséről készített illusztráció

Meglepő ok miatt szeretik a nárcisztikusok az összeesküvés-elméleteket

Egyes feltételezések szerint kapcsolat van a különböző személyiségjegyek, illetve az összeesküvés-elméletekben való hit között. Egy tanulmány ennek hitelességét vizsgálta, különösen pedig a nárcizmus jellemzőire voltak kíváncsiak a szakemberek.


Az összeesküvés-elméletek olyan titkos tervekre és alternatív magyarázatokra utalnak, amelyek egy jelentős társadalmi-politikai esemény valódi okát rosszindulatú háttércselekvéseknek tulajdonítják. Ezek hátterébe többnyire nagy hatalmon lévő személyeket vagy csoportokat állítanak bűnbakként.

Fontos megjegyezni, hogy ezeknek az elméleteknek nem mindegyike hibás, többnyire viszont tévesek és nagyon elrugaszkodottak. Bár nagyon sokféle ember ad igazat ezeknek a gondolatoknak, a kutatások mégis azt bizonyítják, hogy a nárcisztikusok különösen hajlamosak hinni bennük. Egy új kutatás szerzői azt állítják, hogy ennek a személyiségjegynek három fontos aspektusa járul hozzá az ilyen hiedelmek befogadásához.

Ezek az ügynöki extraverzió, az antagonizmus, valamint a neuroticizmus. Az első az önbizalommal és a jutalomkereséssel kapcsolatos, melyekkel a nárcisztikusok elnyerik mások csodálatát. A másodikat az arrogancia, az érzéketlenség és a kizsákmányolásra való hajlam jellemzi.

Ezekkel védekeznek az ilyen emberek. Végezetül az utolsó a szégyenérzet, az alacsony önértékelés, a negatív érzelmek és a kapcsolati nehézségek megélésével függ össze.

Egy f\u00e9rfi a pocsoly\u00e1ban n\u00e9zi a saj\u00e1t t\u00fck\u00f6rk\u00e9p\u00e9t

Fotó: Shutterstock

Mindezek mellett sokan a paranoiát is megnevezik, mint olyan viselkedési forma, ami kihatással lehet a téveszmék befogadására. A nárcisztikusok gyakran feltételezik, hogy el akarják kapni őket, ezt a fenyegetettség érzést pedig próbálják megmagyarázni különféle indokokkal.

Természetesen nem szabad elmenni az egyediség iránti igény mellett sem. Az ilyen sötét személyiségjeggyel rendelkezők ki akarnak tűnni a tömegből. Amikor hallanak egy elméletet, ami egy háttérben munkálkodó ellenségről szól, akkor szeretik azt hinni, hogy azon kevesek közé tartoznak, akik felismerik az igazságot.

Miért probléma, hogy a nárcisztikusok elhiszik ezeket az elméleteket?

A nárcisztikusok köztudottan többször kerülnek politikailag vagy gazdaságilag kiemelkedő pozíciókba. A vezetők statisztikailag kifejezetten magas nárcizmusszinttel rendelkeznek. Az ilyen eszmények népszerűsítésével komoly károkat tudnak okozni a társadalom gondolkodásmódjában, ugyanis sokan elhiszik a szavaikat.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Psychology Today