Kanapén ülő, egymástól elforduló férfi és női test

A zsebedben lapul a csendes párkapcsolat-gyilkos

Károsíthatja a romantikus kapcsolatokat és depresszióhoz vezethet.

A házaspárok több mint 70 százaléka számol be arról, hogy a mobiltelefonok gyakran zavarják a kapcsolatukat, állapította meg egy pszichológiai kutatás. Az általuk keltett megosztott figyelem könnyen vezethet párkapcsolati konfliktushoz.

Néhány gyakori példa az irritáló viselkedésre:

  • A partnerem úgy helyezi el a telefonját, hogy láthassák, amikor együtt vagyunk.
  • A partnerem a kezében tartja a telefonját, amikor velem van.
  • A partnerem a telefonjára pillant, amikor velem beszélget.
„Amikor a készülékbe vagy a készülék által elterelődik a figyelmünk, akkor a figyelmünk megoszlik, pedig a partnerünkre való reagáláshoz – ami az intimitás kialakításának alapvető összetevője – az itt és mostban való figyelemre van szükség”

– mondta David Sbarra professzor, aki áttekintette a kutatást.

A telefonoknak azonban nagyon nehéz ellenállni az agyunk működése miatt. Sbarra professzor elmondta, hogy az okostelefon vonzása agy nagyon régi moduljaihoz kapcsolódik, amelyek kritikusak voltak a túlélésünk szempontjából, és központi szerepet játszanak abban, ahogyan másokkal kapcsolatot teremtünk: az önfeltárásban és a válaszkészségben.

A technológia azonban önmagában nem feltétlenül jó vagy rossz, mondta Sbarra professzor:

„Távol tartjuk magunkat attól a kérdéstől, hogy a közösségi oldalak és az okostelefon-használat önmagában jó vagy rossz. A technológia mindenhol jelen van, és nem fog eltűnni, és nem is kellene eltűnnie.”

Az emberek még mindig egy hatalmas társadalmi változással próbálnak megbirkózni, fogalmazott Sbarra.

„2000 és 2018 között az elmúlt 100 év során vitathatatlanul a legnagyobb technológiai fejlődésnek lehettünk tanúi. Minket a társadalmi kapcsolatok szerepének megértése érdekel az emberi jólétben. Megérthetjük ezt az egyének kapcsolatokban végzett tevékenységének szintjéről, de a társadalmi változások és a társadalmi erők szintjén is, amelyek nyomást gyakorolhatnak a kapcsolatokra.”

(PsyBlog)

Nyitókép: Shutterstock