Számítógép előtt ülő férfi

Inkább online kérnek párkapcsolati segítséget a férfiak

Egy nemrégiben készült tanulmány meglepő különbségekre világított rá abban, hogy a férfiak és a nők hogyan kérnek segítséget, amikor párkapcsolataikkal küzdenek.

Bár évente több mint 3000 önsegítő könyv jelenik meg, melyek arról, hogyan lépjünk túl a szívfájdalmakon vagy egyszerűen arról, hogyan küzdjünk meg párkapcsolatiproblémáinkkal, ezek nagy részét soha nem tesztelték és nem feltétlenül nyugszanak tudományos alapokon. Ráadásul a világ is nagyot változott az lmúlt évizedekben, ma már rögtön választ és támaszt akarunk kapni problémáinkra.

Emellett az önsegítő könyvek nagy része túl általános, hogy a lehető legszélesebb közönséghez szóljanak. Még azok a könyvek sem, amelyek konkrét kérdésekre összpontosítanak vagy esetleg bizonyított és hatékony tanulmányokon alapulnak, nem feltétlenül adnak értelmes útmutatást az egyén sajátos és kontextusérzékeny problémáihoz.

„Egy kezelési program eredményessége egy adott állapotcsoport mellett nem feltétlenül általánosítható más állapotokra"

– állapította meg egy 2015-ös tanulmány.

A történelem során először az internet tett lehetővé az emberek számára, hogy azonnali szociális támogatást keressenek több ezer idegen között, valamint sokak számára tette könnyebbé a segítségkérést az online platform okozta arcnélküliség.

Egy nemrégiben készült tanulmány azt vizsgálta, hogy a férfiak és a nők milyen módokon kérnek párkapcsolati tanácsot, beleértve az online és a személyes kapcsolatokat. Az eredmények azt mutatták, hogy a férfiak nagyobb valószínűséggel kértek segítséget az online közösségektől, valamint hajlamosak más nyelvezetet használni és különböző kapcsolati problémákra összpontosítani, írja a Big Think.

A Journal of Social and Personal Relationships nevű folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint az emberek a történelem során először vehetik igénybe tömeges, teljesen idegenekből álló közösségek kapcsolati segítségét, személyre szabott, információban gazdag támogatást kapva, mely mentes a személyes támogató hálózatok által teremtett közvetlen társadalmi nyomástól.

Bár népszerűel a digitális világot érő kritikák, ezek a támogatási felületek és fórumok olyan előnyöket kínálnak, amelyeket korábban egyetlen társadalom sem élvezhetett. A rengeteg csoport, blog vagy üzenőfalak révén az emberek segítséget találhatnak problémáik megoldására, legyen az bizarr vagy éppen ezoterikus.

Mivel az okostelefonok mindig a közelübkben vannak, szinte állandó kapcsolatban vagyunk az emberekkel, akikkel a névtelenségünk mögött biztonságosan megoszthatjuk legmélyebb és legőszintébb gondolatainkat. Ilyen például az online kapcsolati tanácsadás.

Az ezzel kapcsolatos legújabb kísérletben azokat az embereket vizsgálták, akiknek párkapcsolati tanácsra volt szükségük – nehézséggel küzdöttek párkapcsolatukban (például párterápiára szorultak) vagy akiknek valamilyen szakítás utáni problémájuk volt. A vizsgálat célja az volt, hogy a digitális közösségek térnyerése és az online tanácsadás miként befolyásolta a párkapcsolati tanácsadást.

Íme három érdekes megállapítás:

  • A férfiak nagyobb valószínűséggel fordulnak segítségért online, mint a való életben.

A való életben a nők nemcsak nagyobb valószínűséggel látnak problémákat kapcsolataikban, hanem könnyebben kérnek segítséget is. Ez az online platformokon éppen fordítva történik – mutatta ki a tanulmány. Ráadásul azok a nők, akik az interneten fordultak tanácsért, sokkal idősebbek voltak, mint az ugyanitt segítséget kérő férfiak. Így a fiatal férfiak nagyobb valószínűséggel kértek párkapcsolati tanácsot idegenektől a vizsgálatban.

  • A férfiakat jobban aggasztja a szívfájdalom, a nőket a pénzügyek és a visszaélések.

A jelek szerint a legtöbb párkapcsolat legnagyobb problémája a kommunikációban rejlik. Az eredmények szerint ez az online világra is igaz. Az egyéb gyakori problémák közé tartozott még az „intimitás, bizalom, pénzügyek és házimunka". De ami az internetet illeti, a férfiak nagyobb valószínűséggel beszélnek szívfájdalomról és partnerük személyes tulajdonságairól, míg a nők pénzügyekkel, bántalmazással, távolságtartással és házimunkával kapcsolatban kérnek ott tanácsot.

  • A férfiak a „Mi"-re, a nők az „Én"-re koncentrálnak

Azon szavak között, amelyeket a férfiak és a nők használtak az online kapcsolati fórumokon, a nők sokkal nagyobb valószínűséggel használtak „önközpontú nyelvezetet (vagyis énkifejező szavakat), és inkább az általános negatív érzelmekre, haragra és szorongásra utaló szavakra összpontosítottak. Ezzel szemben a férfiak több „Mi"-re vonatkozó szót használtak, a pozitívumokra összpontosítottak és kevesebb, a negatív érzelmeket kifejező szót használtak. Ez a való világot jól tükrözi, ahol a nők sokkal nagyobb valószínűséggel mutatnak rá partnerspecifikus problémákra (példádul „soha nem mosogat!"), a férfiak pedig inkább a testi intimitással kapcsolatos problémákra koncentrálnak – állapította meg a tanumány.