sok pohár pezsgő

Szerinted hány buborék található egy pohár pezsgőben?

Egy vizsgálat kimutatta, körülbelül hány buborékot tartalmaz egy pohár pezsgő.Gérard Liger-Belair kutató a The Journal of Physical Chemistry B című folyóiratban 2014-ben publikált tanulmányának eredményei sokak számára illúzióromboló lehet, ugyanis kiderült, hogy sokkal kevesebb buborék van egy pohár pezsgőben, mint azt a tudósok korábban gondolták.

Egészen eddig a kutatásig az volt az elterjedt nézet, hogy egy pohár pezsgőben valószínűleg körülbelül 15 millió buborék található. Liger-Belair szerint azonban ez a szám sokkal: inkább 1 millióra tehető.

bubor\u00e9k

Fotó: Pawel Czerwinski/Unsplash

Liger-Belair következtetése szerint ha esetleg még több buborékot szeretnénk az italunkban, akkor az ajánlottnál melegebben kell tálalni, továbbá érdemes jobban megdönteni a pezsgősüveget töltés közben.

Ez is érdekelhet: Eddig tárolható a pezsgő kibontás után

Egy korábbi kutatás arra is rámutatott a foodandwine cikke szerint, hogyan lehetséges elő, hogy – a többi szánsavas italtól eltérően – egyenesen haladnak a pezsgőben a buborékok. A tudósok rájöttek, hogy a pezsgő (és a habzóborok is) egy különleges összetevőt tartalmaznak, amely szappanszerű vegyületekként, felületaktív anyagokként működik.

Ezek a molekulák segítenek csökkenteni a feszültséget a folyadék és a gázrészecskék között, így a buborékok egyenletesen haladhatnak a pohár aljától a tetejéig.