Egy nő a kezeivel takarja a száját

​4 ok, amiért félünk bókolni, vagy pozitív visszajelzést adni​

Miért tartják vissza az emberek a bókokat, a pozitív visszajelzéseket, a tanácsokat és a hála kifejezését? A mindennapi életben számtalan alkalom adódik ilyen apró kedvességekre, sokan mégsem használják ki őket. Alábbi cikkünkben egy tanulmány négy válaszát foglaltuk össze.


Egy kutatócsoportnak — amit Jennifer E. Abel vezetett — most jelent meg a tanulmánya Kindness in Short Supply: Evidence for Inadequate Prosocial Input címen. Témakörük középpontjában az a kérdés szerepelt, hogy az emberek miért döntenek úgy, hogy kedves vagy segítőkész gondolataiknak nem adnak hangot, még akkor sem, ha az ellenkező fél igényelné.

A munkájuk kezdetén olyan felmérések eredményeit elemezték, melyek a mindennapi életben visszatartott bókok és tanácsok problémájának létezését bizonyították. Egy tanulmány például kimutatta, hogy a munkavállalók 72 százaléka szerint a vezetőik nem adnak nekik elegendő visszajelzést.

Hasonlóképp egy másik, párkapcsolatokra összpontosító kutatásban a megkérdezett felek csupán 48 százaléka akart visszajelzést adni a partnerének, ellenben 86 százalékuk elvárta volna a társától az ilyen közléseket. Miért tartják mégis sokan magukban a jóindulatú, kedves gondolataikat?

Egy sz\u00e9gyell\u0151s l\u00e1ny egyed\u00fcl \u00fcl az oszt\u00e1lyteremben

Fotó: Shutterstock

A kutatók szerint az emberek általában hajlamosak alábecsülni a másoknak adott bókok, visszajelzések, tanácsok vagy hálanyilvánítások előnyeit, valamint túlbecsülik azok „árát”. Ez azt jelenti, hogy az emberek nem érzik úgy, hogy hasznos lenne a mondandójuk a másiknak, illetve attól tartanak, hogy a közlendőjük nem tenné igazán boldoggá a másik személyt.

Emellett az emberek félnek, hogy a dicséret nemkívánatos vagy kínos lehet.

A kutatócsoport ezt a négy fő okát nevezte meg a kedves szavak visszatartásának:

  • Az ember hajlamos a saját gondolatait kivetíteni a másikra, így azt érezheti, hogy a társa számára teljesen egyértelmű a visszajelzése;
  • Sokan félnek, hogy szakmailag kompetens módon adnak-e tanácsot;
  • Ha valaki kellemetlenül érzi magát egy negatív, viszont jóindulatú kritikától, akkor hajlamos lesz visszatartani az ilyen megszólalásait a későbbiekben;
  • Előfordulhat, hogy az emberek úgy érzik, társadalmilag nem helyénvaló visszajelzést vagy bókot mondani.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Psychology Today