Fehér repülőgép repül az égen nappal

Csak kevesen ismerik ezeket a tényeket a repülésről

Egy légiutas-kísérő számos mítoszt oszlatott el a repüléssel kapcsolatban, többek között azt, hogy mi történik, amikor lehúzzuk a vécét, és hogy az alkohol valóban bódító hatású a nagy magasságban.


Brodie Capron, a Virgin Flights légiutas-kísérője rengeteg téves információt hallott már a szakmában eltöltött évek alatt. Capron egy nemrég készült TikTok-videóban közel néhány általános tévhitről rántotta le a leplet.

Miért kell a redőnyöknek fel- és leszálláskor nyitva lenniük?

Az utasokat a biztonsági intézkedés részeként arra kérik, hogy a repülés bizonyos időszakaiban, leginkább a fel-és leszállás során tartsák nyitva az ablakredőnyöket. Így világítanak az ablakok, mely láthatóvá teszi a gépet és az utasokat a repülőgépen kívülre vészhelyzet esetén.

Ugyanilyen fontos, hogy a repülőgépen belül tartózkodó emberek a repülés során szemmel tartsák a repülőgép motorját, ha valami probléma adódna.

„Ez azért van, hogy mindenki láthassa a hajtóműveket, és figyelmeztesse a kabin személyzetét, ha valami baj van”

– magyarázta Capron.

Mi történik a WC-kben lévő hulladékkal?

A légiutas-kísérő a videó egy másik részében az utasok egyik gyakori aggodalmára tért ki; mi történik valójában, amikor lehúzzuk a WC-t a repülőgépen?

Az utasok körében elterjedt az a tévhit, hogy a testnedvek a repülés során az égbe kerülnek, holott valójában egy tartályban gyűlnek össze.

Capron megerősítette, hogy a vákuumöblítő rendszerbe kerülő összes hulladék egy szennyvíztartályba kerül, amelyet leszálláskor kiürítenek.

Alkoholfogyasztás a fedélzeten

Sokan úgy találják, hogy alkoholtűrő képességük alacsonyabb, ha a levegőben isznak, főként azért, mert a repülőgépen a légnyomás alacsonyabb a normálisnál.

Alacsony nyomás esetén a szervezet nehezebben veszi fel az oxigént, ami azt jelenti, hogy a szédülés vagy a hipoxia valószínűbb. Capron megerősítette azt a tényt, hogy a repülőn valóban gyorsabban a fejünkbe száll az alkohol, mert a levegőben lévő alacsony oxigénszázalék miatt az alkohol hatása nagyobb.

Ki lehet nyitni a repülőgép ajtajait repülés közben?


Amint a repülőgép a levegőben van, az ajtót nem lehet kinyitni, mert az utastérben nyomás alakul ki, ami miatt az ajtó nem tud ki-benyílni.

Az ajtókat nem lehet kinyitni a repülés közben, hacsak nem rendelkezünk emberfeletti erővel, magyarázta Brodie, ami azt jelenti, hogy egy pilóta akkor sem tudná kinyitni a repülőgép ajtaját a repülés közben, ha megpróbálná.

(Express)

Nyitókép: Unsplash