egy plus size utas két repülőjeggyel

Követendő példa: a Southwest Airlines megoldja a plus size utasok repülését

A Southwest Airlines arra ösztönzi az utasokat, hogy előre vásároljanak plusz ülőhelyeket, hogy segítsék a légitársaságot a foglalt helyek számának tervezésében. Sokak szerint más légitársaságoknak is követniük kellene a példát.


Ezzel „biztosítják, hogy minden ügyfelet el tudjunk helyezni azon a járaton, amelyre jegyet vásároltak, és elkerüljék, hogy az ügyfeleket arra kérjék, hogy lemondjanak a helyükről" − áll a szabályzatban. Az utasok az indulási kapunál is beszélhetnek egy ügyfélszolgálati ügyintézővel, hogy ingyenesen további ülőhelyet kapjanak.

@Kimmystyled felhasználó tett közzé egy népszerű TikTok-videót a témában − amelyben egy utas látható, aki az indulási kapunál kéri a szabályzat alkalmazását. A Southwest politikája szokatlan az amerikai légitársaságok között.

Ennek kellene az iparági normának lennie. A repülés tömegközlekedés, és minden ember számára − beleértve a kövér és fogyatékkal élőket is − kényelmesebbnek és elérhetőbbnek kellene lennie

− áll a bejegyzésben.

@kimmystyled How to use @southwestair customer of size policy. Southwest is the only airline that allows you a second seat at no extra cost even if the flight is FULLY booked. You HAVE to use it at the departing gate when you start your journey. If you don’t use it going out you cant use it flying back. Go to the departing gate agent and kindly ask them to use the customer of size policy. I’ve done this a dozen times and never had an issue or been denied. They will print you a new ticket + a second ticket to put down on your free seat. You will also be allowed to pre board! Enter the aircraft, get your seatbelt extender, and grab your seat! I place the ticket in the seat next to me. I always take the window seat. If anyone tries to sit it in I kindly let them know I have two seats booked. To be honest I almost never get approached because no one wants to sit in the middle seat next to a fat person on a plane 🙃. I’ve heard from others sometimes southwest will just put customer of size in your account so anytime you approach the main ticket gate you’ll get both your tickets at once but this hasn’t happened to me yet. I think this has to do with how “visibly fat” you are. Public airplanes are public transportation and should be accessible and comfortable for us all. I applaud @southwestair for being the only airline with a fair and humane way of flying fat passengers with dignity. We shouldn’t have to pay for two seats. Seats should be larger for all people including tall and pregnant passengers. Since airlines got deregulated it’s been an ADA nightmare. Airlines should also allow wheelchairs in the cabin esp power wheelchairs. This is an access issue at the end of the day and discriminatory to fat and disabled customers. #southwest #southwestairlines #customerofsize #customerofsizepolicy #plussize #plussizetravel #traveltips #plussizetraveltok #traveltok ♬ original sound - Kimmy

Sok kommentelő támogatását és köszönetét fejezte ki a posztolónak, míg mások megkérdőjelezték az ingyenes ülés lehetőségét.

Jae'lynn Chaney, a Washington állambeli Vancouverben élő plus size utazási szakértő és tartalomkészítő áprilisban petíciót indított, amelyben egy szövetségi felhatalmazást követel, amely minden légitársaságtól megköveteli, hogy „átfogó, a méretüknek megfelelő ügyfélpolitikával rendelkezzenek, amely minden utas kényelmét és jólétét előtérbe helyezi".

Chaney elmondta, hogy a petíció egy hét alatt mintegy 3000 új aláírást kapott, és összesen eddig mintegy 40 ezer aláírás gyűlt össze. Chaney számtalan történetet hallott olyan emberekről, „akik azért hagyták abba az utazást, mert féltek attól, hogy a méretük miatt milyen bánásmódban részesülnek".

Elmondta, hogy bár egyes légitársaságok a honlapjukon felsorolják az irányelveket, az Alaska Airlines az egyetlen olyan amerikai légitársaság, amely a Southwestéhez közelítő méret szerinti ügyfélpolitikát kínál. Az Alaska előírja, hogy az utazás után további ülőhelyek vásárlására van lehetőség, amelyek visszatérítésre jogosultak, ha az utas összes járata úgy indult el, hogy volt szabad ülőhely. Chaney szeretné, ha az Egyesült Államokban is elfogadnának valami hasonlót, mint a kanadai „egy személy, egy viteldíj" követelmény.

Vegyes reakciók érkeztek az érdekérvényesítés kísérletére.

Forrás: CNN Travel

Nyitókép: Shutterstock