Ezért volt látható nálunk is a sarki fény

Ezért volt látható nálunk is a sarki fény

A sarki fény leginkább az északi országokban töltött téli vakáció Szent Grálja, de múlt hétvégén este Európa délibb részein, köztük Magyarországon is megcsodálhattuk a színes fénycsóvák játékát. Miért láthattuk mi is és miért élénkebbek idén a színek?


A sarki fény egy nagy geomágneses viharnak köszönhetően egészen Olaszországig és Görögországig óriási látványt és ezzel együtt élményt is nyújtott. Ezeket az élénk vörös, zöld és magenta színű fénycsíkokat a Napból érkező részecskék - az úgynevezett napszél - és a bolygó légkörének kölcsönhatása okozta. Amikor ezek a részecskék elérték a Földet, bolygónk mágneses mezeje a sarkvidékek felé irányította őket.

Miért láthattuk mi is ennyire élénken az északi fényeket?

Az északi féltekén a sarki fényt általában csak az északi sarkkör felett lehet látni - az emberek Norvégiába, Svédországba és a Shetland-szigetekre utaznak, hogy megpillanthassák ezt az éjszakai varázslatot. Mi most itt Európában azonban mégis olyan szerencsés helyzetbe kerültünk, hogy részesei lehettünk a csodának.

A napfizikusok pénteken nagy kitörést figyeltek meg a Nap felszínén, ezért a hétvégére a geomágneses aktivitás kiugrását jósolták.

A sarki fények általában egy sávban, az úgynevezett gyűrűben jelennek meg, amelynek középpontjában a mágneses pólus áll - magyarázza az Egyesült Királyság Meteorológiai Hivatala. Egy koronális tömegkitörés - a Nap légkörének legkülső rétegéből kilökődő plazma és mágneses mező - érkezése a gyűrű kitágulását okozza. Ez pedig a sarki fényt alacsonyabb szélességi körökre hozza, ami azt jelenti, hogy a fények az Egyesült Királyságban és Európában délebbre is láthatókká válnak.

A fényeket nem csak hazánkban csodálhattuk meg. A közösségi média felhasználói fantasztikus képeket osztottak meg Olaszországból, Bulgáriából, Romániából, Szlovéniából és Közép-Macedóiniából is.

Németországban Berlin és Frankfurt felett is szép látványban volt részük az ott élőknek, amihez a tiszta égbolt is hozzájárult. Csakúgy, mint Ausztriában, Hollandiában és Írországban.

Egy különösen éteri felvételen pedig a Stonehenge felett borította színesbe az égboltot a fény.


Ha lemaradtál a hétvégi fényjátékról, ne ess kétségbe. Idén ősszel és télen a szokásosnál is nagyobb az esélye, hogy újra láthatjuk a sarki fényeket. Ez pedig annak köszönhető, hogy a nap egyre aktívabb, ami erőteljesebb sarki fényt eredményez.

Nyitókép: Lightscape on Unsplash

(Euro News)