az arcát keni egy nő a tükör előtt fehér fürdőköpenyben

A tejsav tényleg megszünteti a pattanásokat? − Így használd!

A hámlasztó savak bőrre gyakorolt jótékony hatásuknak köszönhetően gyorsan a szépségápolási rutinjaink egyik legfontosabb elemévé váltak. A tejsavat például rendszeresen ajánlják a bőrgyógyászok. Úgy tűnik, ez a csodaszer egyre több bőrproblémát képes kezelni.


A tejsav természetes módon is megtalálható a tejtermékekben. Azt talán te is tudod, hogy a tejsav bőrápolásra való használata az ókori Egyiptomig nyúlik vissza, amikor az egyiptomiak (köztük Kleopátra) tejben fürödtek, hogy javítsák a bőr kinézetét és textúráját. Napjainkban a tejsavat jellemzően laboratóriumban állítják elő, és gyakran más jótékony összetevőkkel kombinálják szérumokban és tisztítószerekben a simább bőr érdekében.

Szakértő segítségével gyűjtöttük össze mindazt, amit a tejsavról tudni kell, többek között azt is, hogyan építsd be a rutinodba.

​Mi az a tejsav?

A tejsav egy alfa-hidroxisav (AHA) és sokoldalú összetevő, amely számos bőrprobléma kezelésében segíthet

− mondja Dr. Derrick Phillips bőrgyógyász. A tejtermékek erjedésének természetes mellékterméke, ez adja a savanyú tej jellegzetes, csípős ízét. És bár az nem valószínű, hogy egyhamar savanyú tejben fogunk fürdeni, a tejsavat számos vény nélkül kapható bőrápoló termékben is megtalálhatjuk.

A bőrápolásban elsősorban hámlasztó tulajdonságai miatt használják, amelyek elősegítik a bőr megújulását, de javítja a bőr textúráját, öregedésgátló hatású, és bizonyítottan csökkenti a pigmentfoltokat is.

A legfontosabb előnyei az alábbiak:

1. Hámlasztja a bőrt és elősegíti a sejtcserét

A tejsav megbontja a bőr külső rétegében lévő elhalt hámsejtek közötti kötéseket, így azok könnyebben levedlenek. Emellett felgyorsítja a bőr cserélődését, elősegítve a megújulást. Ez segít a pórusok eltömődésének feloldásában is, ami jótékonyan hathat a mitesszerek, valamint a pattanások kezelésére.

kr\u00e9met ken egy l\u00e1ny az arc\u00e1ra

Forrás: Getty Images

2. Támogatja a bőrgátat

A tejsav bizonyítottan fokozza a bőr barrier funkcióját azáltal, hogy növeli a ceramidok termelését, amelyek segítenek fenntartani a bőr vízálló barrierjét, csökkentve a nedvességveszteségét.

3. Serkenti a kollagéntermelést

"Emellett a tejsav serkentheti a kollagén és a glikozaminoglikánoknak (GAGS) nevezett szerkezeti molekulák termelését, ami feszesebb és dúsabb bőrt eredményez, kevesebb finom vonallal és ránccal."

Így hat a tejsav más bőrápolókkal együtt alkalmazva:

Retinoidokkal (retinol, retinaldehid, retinsav): Mind a tejsav, mind a retinoidok erős hámlasztószerek, és együtt használva potenciálisan bőrérzékenységet és irritációt okozhatnak. Fokozatosan vezesd be őket a bőrápolási rutinodba, és ne egy napon alkalmazd őket, hogy minimalizáld az irritáció kockázatát.

Egyéb AHA-kkal vagy BHA-kkal: A tejsav más alfa-hidroxisavakkal (például glikolsavval) vagy béta-hidroxisavakkal (például szalicilsavval) való kombinálása növelheti az irritáció kockázatát. A legjobb, ha kerüljük több hámlasztó sav használatát ugyanabban a rutinban.

Benzoil-peroxiddal: A tejsavval együtt történő használata növelheti a bőr érzékenységének és kiszáradásának kockázatát. Használd őket a nap különböző időszakaiban.

​Használhatod a tejsavat minden nap?

A tejsav naponta használható, azonban ha szárazságot, bőrpírt vagy irritációt tapasztal, kisebb mennyiséget alkalmazz, vagy ritkábban használd.

​Hogyan használd a tejsavat?

A tisztítókban, szérumokban és krémekben kapható tejsav könnyen beépíthető a napi bőrápolási rutinba. Ha először használod, keress alacsony (kb. 5-10%-os) erősségű terméket. Érdemes először egy tejsavtartalmú tisztítóval kezdeni, esténként alkalmazva. Később jöhet a tápláló hidratáló krém és/vagy a tonik. Napközben mindenképpen használj fényvédőt, mivel a tejsav érzékenyebbé teheti a bőrt a napfényre!

Forrás: Glamour UK

Nyitókép: Getty Images