
Szorongsz? Ezeket a gyümölcsöket és zöldségeket fogyaszd!
Egyre több bizonyíték utal arra, hogy étrendünk a fizikai egészség mellett a mentális jóllétre is nagy hatással van. Bizonyos növényi eredetű élelmiszerek – mint a káposztafélék, hüvelyesek, bogyós gyümölcsök vagy a tengeri algák – olyan vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek hatékonyan segítik szervezetünket a stressz és a szorongás leküzdésében, írja a haszon.hu a Magyar Mezőgazdaság cikke alapján.
A kutatások szerint például a C-vitaminban gazdag kaliforniai paprika, valamint a luteinnel és szulforafánnal teli káposztafélék csökkentik az oxidatív stresszt, míg a tökmagban található cink az idegrendszer működésében játszik fontos szerepet. A tengeri algák és gombák pedig amellett, hogy nagyszerű jód- és D-vitamin-források, omega-3 zsírsavakban is bővelkednek, melyek szintén bizonyítottan enyhítik a szorongást.
Kulcsfontosságúak továbbá a prebiotikus rostok is, például a hüvelyesekből vagy gyümölcsökből származók, ezek ugyanis táplálják a bélflórát, amely így hangulatjavító vegyületeket termel.
A FAO, az ENSZ élelmezésügyi szervezete által közzétett 10-es élelmiszeralapanyag-lista irányadó lehet az egészséges táplálkozáshoz, valamint a megfelelő vitamin- és ásványi anyag-bevitelhez.
A sokféleség, vagyis az alapanyagok változatossága ugyanis az egészséges étrend alapja. A minőségi étkezés alapvető fontosságú a táplálkozásból fakadó problémák elkerülése, illetve az egészség, növekedés, fejlődés és jóllét támogatásához.
A 10-es élelmiszer-alapanyag lista
- gabonafélék
- gyökérzöldségek
- hüvelyesek (bab, borsó és lencse)
- magvak
- tej és tejtermékek
- hús és hal
- tojás
- leveles zöldségek
- A-vitaminban gazdag gyümölcsök és zöldségek
- egyéb zöldségek és gyümölcsök
Nyitókép: Shutterstock